- 2018. október 30., 08:00
Néha jól jön, ha úgy tudunk magunkkal pénzt vinni, hogy más értékeinkért feleslegesen nem kell aggódni.

Magyarországra még mindig nem tört be igazán a mobilos fizetés; habár néhány banknak már van telefonos appja NFC-s fizetéshez, univerzális szolgáltatás egyelőre nem elérhető. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lennének a bankkártyát bizonyos helyzetekben tökéletesen helyettesítő fizetési megoldások. A Telenornál is van ilyen, mégpedig a Wallet: hozzá pedig egy érdekes extra, egy egyérintéses fizetésre használható karkötő is tartozik.

De mi is ez a karkötő? Egy sima, gumipántba helyezett, egyébként kivehető plasztikkártyába oltott NFC chip, amely bírja a hideget-meleget, nem árt neki az eső és – normális keretek között – az sem, ha véletlen nekiütjük valaminek. Ebből könnyen kitalálható, hogy a karkötő olyan termináloknál használható, ahol PayPassos bankkártyával is lehet fizetni. Előnye az, hogy saját digitális számla jár hozzá, vagyis nincs hozzákötve a fő számlánkhoz: mindig csak annyi pénz van rajta, amennyivel feltöltjük. A kártya ideális a strandon vagy ha fesztiválozni illetve az éjszakába indulunk, de simán szóba jöhet akár az is, hogy a gyermek rajta keresztül kapja meg a zsebpénzét.

Hardver

Maga a karkötő nincs túlbonyolítva, tényleg csak egy egyszerű, szilikonból készült pántot kell elképzelni, amelynek hátsó részébe van belecsúsztatva a chipet tartalmazó, 2×2 cm-es plasztiklap. A karkötőt dupla csatos megoldás tartja a helyén, ami elég stabilnak tűnik, nem kell aggódni amiatt, hogy váratlanul leesne. Éles, hegyes vagy kemény részek nincsenek a karkötőn, így sérülést nem tud okozni.

Használat közben

Ahhoz, hogy a karkötőt használni tudjuk, szükség van még egy telefonos alkalmazásra is, amivel a tranzakciókat és egyéb beállításokat menedzselhetjük. Az app iOS-re és Androidra egyaránt elérhető; mi Androiddal próbáltuk ki, de funkcionális különbség nincs a két verzió között. Az appot le kell tölteni, és regisztrálni kell a Wallet szolgáltatásra. Ha megvagyunk, akkor regisztrálni kell a karkötőt is; ehhez a gumipántban lévő plasztikra írt azonosítószámra lesz szükség. Még néhány személyes adatot kell megadni, majd kapunk egy e-mailt, amiben meg kell erősíteni a regisztrációs szándékot – az egész nem tart tovább néhány percnél. Maga a Telenor Wallet alkalmazás egyébként önmagában is hasznos (és nem csak telenorosok használhatják), lehet rajta keresztül például autópálya matricát vagy mindenféle jegyet vásárolni.


A Telenor a regisztrációt megerősítő e-mailben, PDF formátumban küldi el a részletes felhasználói feltételeket valamint a díjtáblázatot. A felhasználásai feltételekből kiderül, hogy a szolgáltatás a DiPocket segítségével történik, vagyis a kártyára feltöltött pénzt a DiPocket kezeli. A szolgáltató a MasterCardhoz tartozik, és bár brit, természetesen forintban tartja nyilván a pénzünket (lényegében a szolgáltatónál lesz egy számlánk). A regisztrációs folyamatot nem szükséges tovább folytatnunk, ebben az esetben részleges regisztrációnk lesz – teljes regisztrációhoz arcképet valamint iratok fotóit kell küldenünk a szolgáltatónak. A részleges és a teljes regisztráció között az alapvetően különbség az, hogy részleges regisztráció esetén alacsonyabbak a vásárlási limitek:

• Vásárlásnál 75.000 forint (napi, heti és havi)
• Készpénz felvételnél:30.000 forint (napi, heti és havi)
• Feltöltési limit: 75.000 forint (napi, heti és havi).

A kártyát a Wallet alkalmazáson keresztül tudjuk menedzselni. A karkötővel egy saját, MasterCard bankkártyát kapunk, amelynek teljes, internetes vásárláshoz is használható kártyaszáma, lejárati dátuma és CCV kódja is van. A kártya digitális mását az alkalmazáson belül tudjuk megnézni.
Az appal ellenőrizhetjük továbbá a korábbi tranzakciókat, és természetesen fel is tölthetjük a karkötőt pénzzel. Mint minden bankkártyához, a Wallet karkötőhöz is tartozik PIN-kód, ezt szintén az alkalmazás segítségével kérhetjük le – illetve ha akarjuk, akkor természetesen meg is változtathatjuk ezt a kódot. Ha esetleg elveszítenénk a karkötőt, akkor az app segítségével a letiltást is elintézhetjük.

A feltöltés azonnal, tehát elvileg hétvégén is zavartalanul működik, nem szükséges banki nyitvatartási időben intézni a dolgot – ez a megállapítás nem vonatkozik viszont arra az esetre, ha nem az alkalmazáson keresztül töltjük fel a karkötőt, hanem a számlaszámra utalunk. A fizetés folyamata zökkenőmentes, nincs különbség ahhoz képest, mintha egy PayPass funkciót használó bankkártyával vagy telefonnal (NFC) fizetnénk.

Mennyibe kerül?

A karkötő 1990 forintba kerül webes rendelés esetén, ez az összeg azonban nem vész el, mert a karkötőt eleve 2000 forinttal feltöltve adja a Telenor. A szolgáltatáshoz viszont egyéb díjak is tartoznak, az alábbiak szerint:

• Havi díj: 490 forint
• Vásárlás: ingyenes
• Készpénz felvégtele EU-n belül: 300 forint, EU-n kívül:450 forint
• Devizák közötti átváltás (külföldi vásárlás) költsége: 1%
• Feltöltés költsége: 2%, minimum 200 forint.

Azért az látszik, hogy a Telenor Wallet a költségesebb megoldások közé tartozik. Persze havi 1-2 ezer forint még nem a világ, de tény, hogy egy normál bankkártyához jellemzően alacsonyabb költségek tartoznak. A Wallet esetében elsősorban azt kell megfizetni, hogy ez strapabíró megoldásról van szó, amellyel úgy tarthatunk magunknál pénzt, hogy azzal nem vállalunk nagy kockázatot. Egyrészt a Walletnek nem árt a víz és nem sérül meg, másrészt pedig, mivel nem kapcsolódik a fő számlánkhoz, túl nagy bajunk abból sem lehet, ha esetleg elveszítjük vagy ellopják. Ez pedig az ideális kombináció strandon, fesztiválokon, külföldön és akkor is, ha gyermeknek szeretnénk zsebpénzt adni.

Ezek is érdekelhetnek

2011. március 10., 12:00
2014. november 28., 11:00
2009. május 29., 08:00
Hozzászólások