- 2019. január 28., 10:00
Az Acer Predator sorozatának árnyékában a Nitro széria kedvező ár mellett nyújt játékhoz is elég teljesítményt.
Hirdetés

Értékelés

Acer Nitro N50
Előnyök

• kis méret
• igényes kialakítás, jó összeszerelés
• SSD és HDD is van a gépben
• rengeteg csatlakozó

Hátrányok

• bővítőkártyát nem használhatunk
• teljes terhelés mellett lehetne halkabb
• rengeteg előre telepített szoftver

Az Acer Nitro N50 sorozat legdrágább, egyben legerősebb verziója járt nálunk. A gép 500 ezer forintba kerül, tehát félúton található egy átlagos PC és egy hardcore játékra kitalált Predator között. Ezt teljesítménye is remekül tükrözi: minden játékot lehet vele 50-60 fps-es képsebességgel futtatni, de sok címnél be kell érni 1080p-s felbontással. A gép kialakítása helytakarékos, mégis rengeteg csatlakozót kapunk – a belső tér ugyanakkor szűkös, így a bővíthetőség e szempontból korlátozott.

Az Acer neve hallatán a legtöbbeknek egy notebook vagy egy monitor jut az eszébe, pedig a tajvani vállalat egy sor más terméket is gyárt – köztük asztali számítógépeket is. A termékpalettán sokféle PC megtalálható, mi most egy olyan gépet kaptunk tesztre, amely főleg a játékosok igényeit hivatott kielégíteni, mégpedig oly módon, hogy azért a pénztárca se ürüljön ki teljesen.

Külső

Az Acer a hardcore játékosok számára a Predator termékvonalat ajánlja, a Nitro széria gépei a pénztárcabarát megoldásokat képviselik. Ez természetesen visszaköszön minden területen: a gépek dizájnja például valamelyest visszafogott, a hardver pedig, bár erős, semmiképpen sem az aktuális csúcsot jelenti. A Nitro N50 gépháza azért mutatja, hogy az átlagos igényekhez képest magasabbra pozícionált masináról van szó: a sötétszürke borítást elöl két oldalt piros színű betétek valamint fent és lent két fekete rész dobják fel. Ezek messze nem annyira agresszívek, mint egy Predator gép esetében, így akár még azt is simán el tudjuk képzelni, hogy az N50 a nappaliban találja meg a helyét.

A tömeg egy asztali gép esetében nem számít, a méret azonban érdekes lehet: tesztalanyunk nem túl nagy, belefért egy 35×34×16,3 cm-es házba. Ez abból a szempontból mindenképpen jó, hogy a PC nem foglal el túl sok helyet az asztalon vagy az asztal alatt, azonban azt is látni kell, hogy a kis méret korlátot szab a későbbi bővíthetőségnek. Részben azért, mert eleve nincs hely arra, hogy túl sok merevlemezt vagy bővítőkártyát telepítsünk, részben pedig azért, mert kényszerűségből az alaplap is kicsi, így slotokból nincs rajta túl sok. A házat egyébként a bal oldalon lehet megnyitni, bent pedig a klasszikus elrendezés szerint fent a tápegységet, alatta pedig az alaplapot és az egyéb hardvereket találjuk.

Ma már alapkövetelmény egy asztali gép esetében is, hogy a fontosabb portokhoz kényelmesen hozzáférjünk, ezért a ház előlapjának jobb oldalán (a piros betétbe rejtve) egy USB-A és egy USB-C csatlakozót (mindkettő 3.1-es), analóg hangcsatlakozókat (fülhallgató ki, mikrofon be) és SD-kártya adaptert is kapunk.

Hátul a csatlakozókat főleg az alaplap szolgáltatja: két USB 3.1 és négy USB 2.0 csatlakozó mellé gigabites Ethernetet és további három analóg dugaszt valamint HDMI, három DisplayPort és DVI videokimeneteket kapunk. Értelemszerűen a videocsatlakozók a dedikált videokártyán vannak, nem az alaplapon.

Belső

Az előző részben már említettük, hogy belül elég kevés a hely, de mivel alkatrészből sincsen túl sok, a belső elrendezést sikerült teljesen jól megoldani: a kábeleket is sikerült úgy eligazítani, hogy az ne zavarja a levegő áramlását. Habár ma már nagyon sok olyan számítógépház van, amelynél a tápegység lentre kerül, a Nitro N50-nél a klasszikus elrendezést kapjuk, azaz a hardverek vannak alul, a tápegység pedig felül. Ennek a gyakorlati szempontból túl sok jelentősége nincsen.

Az alaplap egyedi, a többi részegység viszont nem az; Core i7 processzort, 16 GB RAM-ot, SSD-t és HDD-t kapunk, a GPU pedig dedikált, egészen pontosan egy Zotac GeForce GTX 1060-as. A részletes konfigurációt az alábbi táblázatban szedtük össze.

Tulajdonságok
CPU Intel Core i7-8700 (3,2-4,6 GHz, 4 mag)
Memória 16 GB DDR4 (2×8)
GPU NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
HDD 256 GB SSD + 1 TB HDD
ODD DVD-RAM
Ethernet Gigabit Ethernet
WLAN -
Csatlakozók 3×USB 3.1, 1× USB-C 3.1, HDMI, 3×DisplayPort, DVI, analóg hangcsatlakozók
Egyéb kártyaolvasó (SDHC)
Méret 350×340×163 mm

A bővíthetőség terén kell kompromisszumot tenni, lássuk mire van lehetőség és mire nincs! Az alap 16 GB RAM nem kevés, és ezt szerencsére lehet is bővíteni (további két slot van szabadon), valamint SATA csatlakozóból is van még kettő, így két további SSD vagy HDD beépítése is megoldható. Szabad PCIe slot viszont nincsen, így bármilyen más hardvert szeretnénk a géphez kötni, csak és kizárólag külső megoldásban gondolkodhatunk. Ez nem feltétlenül probléma, elvégre ma már csak a legritkább esetben van szükség bővítő kártyára, de a teljes képhez mindenképpen hozzátartozik. Nyilván a GPU is cserélhető később, ha szükséges.

Használat közben

A hardver ismeretében nem meglepő, hogy a PC normál felhasználás közben villámgyors: a CPU, a 16 GB RAM és az SSD minden feladatra megfelelő erőt biztosítanak. A Nitro N50 akkor sem jön zavarba, ha videókat szerkesztenénk vagy képeket retusálnánk. Alapjáraton a masina ráadásul megfelelően halk is, az Intel gyári hűtőjét sokan lenézik, pedig teljesen jó konstrukcióról van szó.

Lássuk, mi a helyzet akkor, ha játszani szeretnénk! Az Acer Nitro N50 ebben az esetben sem okoz csalódást, a Core i7-8700, a 16 GB RAM és az NVIDIA GTX 1060 6 GB-os verziója összességében minden mai játékhoz megfelelő teljesítményt nyújt – azt viszont érezni, hogy hardver tekintetében nem az N50 jelenti a csúcsot, mert a legújabb játékoknál azért a felbontás csökkentésére és vagy részletesség csökkentésére is szükség lehet ahhoz, hogy az ideálisnak mondott 50-60 fps-es képsebességet el tudjuk érni. Fontos megjegyezni, hogy hozzánk a Nitro N50 legdrágább, tehát legjobban felszerelt verziója érkezett! Játék közben a ventilátor is felpörög, és noha túl hangos nem lesz a gép, hangja ilyekor egyértelműen hallhatóvá válik.

Az Acer a gép mellé egy billentyűzetet és egy egeret is ad, ezek legnagyobb pozitívuma az, hogy működnek, de ne legyenek illúzióink: játékra sokkal jobb megoldások is vannak a piacon, ezért ha valaki belefektet közel félmillió forintot abba, hogy vegyen egy erős játékgépet, akkor az szánjon rá még pár ezer forintot játékhoz kitalált perifériákra is!

A géphez operációs rendszer is jár, nem túl meglepő módon a Windows 10 Home-ot kapjuk (természetesen a 64 bites verziót). Előre telepítve elég sok program van: az Office próbaverziója mellé kapunk egy sor Acer alkalmazást is. Ezek többsége az átlagfelhasználók számára nem képvisel komolyabb értéket, ezért akkor járunk a legjobban, ha ezeket gyorsan el is távolítjuk.

Címkék