- 2019. szeptember 20., 08:00
A Samsung először kétféle méretben dobta piacra a Note széria legújabb tagjait.
Hirdetés

Értékelés

Samsung Galaxy Note 10+ és Galaxy Note 10
Előnyök

• kiváló kamera
• remek kijelző
• nagyon gyors
• összeszedett szoftver

Hátrányok

• a Note 10+ ára az egekben
• nincs értesítési LED
• nincs jack dugó
• felesleges variálás a gombokkal

A Galaxy Note széria először duplázott; és a Samsung abszolút jól döntött, amikor arra voksolt, hogy a Note 10 kelendő lehet két méretben is. A Note 10+ az előddel gyakorlatilag azonos méretben hoz sokkal nagyobb kijelzőt, a Note 10 pedig gyakorlatilag az előd kijelzőjét hozza, sokkal kisebb méretben. A kütyü a Samsung eddig legjobb telefonja; minden szempontból hozza a maximumot. Kapunk egy nagyon erős hardvert, hozzá friss Androidot és remek interfészt, valamint a piac egyik legjobb minőségű kameráját. De vannak azért itt apróságok a másik oldalon is: az értesítési LED és a jack dugó egyszerűen hiányzik, a bekapcsoló gombot pedig merész húzás volt áttenni a másik oldalra. Nem vagyunk kibékülve továbbá a Note 10 3500 mAh-s akkujával sem, és azzal sem, hogy a „rendes” gyorstöltő kimaradt a Note 10+ dobozából.

A Samsung Galaxy Note 10+ induló ára 380 ezer forint, a Note 10 ára pedig kb. 320 ezer forint.

A Samsung jó ideje két vasat tart a tűzbe: az S széria mindig az év első felében újul meg, a Note széria újabb példányai pedig ősszel érkeznek. A Note sorozatban eddig mindig egyetlen típus volt csak, idén azonban a dél-koreai gyártó csavart egyet a dolgon, és kettő méretben is piacra dobta a tollas mobilt. A Note széria felhasználói minden felmérés alapján a leghűségesebbek – tesztünkből kiderül, hogy a Note 10+ és Note 10 is magához tudja-e láncolni őket.

Külső

A Samsung tavaly a Note 9-cel igen magasra tette a lécet, így nem meglepő, hogy a Note 10 széria az alapvető vonásokat megtartotta. Az viszont meglepő, hogy bár a kijelző jóval nagyobb lett (6,4 helyett 6,8 col a Note 10+-nál), a telefon alig hízott: a magasság és a szélesség is kevesebb, mint 1 mm-rel lett nagyobb csupán úgy, hogy közben a mobil vékonyabb lett. A forma és a felépítés alapvetően maradt tehát a régi, és az üveg-fém-üveg szendvics kialakítás sem változott. Apróságokban viszont akad eltérés bőven.

Ezek a módosítások részben abból adódnak, hogy a kijelző most már nemcsak szinte, hanem tényleg a teljes előlapot beborítja: az OLED-panel minden irányban közelebb került a szélekhez. Fent és két oldalt egy-két mm „maradt”, de lent sincs több háromnál. A fémkeret felszíne sajnos már nem matt, hanem fényes, amely kevésbé elegáns (és akkor még finoman fogalmaztunk). Viszont a fogás továbbra is remek, a telefon nem csúszik.

Az előlapi kamera az S10+/S10 modellekhez hasonlóan nem szenzorszigetbe került, hanem egy kör alakú kivágás mögé, ezt azonban a Samsung középre tolta, ahol sokkal jobb helyen van: nagyjából annyi helyet vesz el így ez a megoldás, mint egy cseppalakú szenzorsziget. A beszédhangszóró éppen csak, hogy befért az OLED-panel és a keret közé, másnak viszont már nem maradt hely, íriszszkenner és értesítési LED így ezen a telefonon már nincs. Előbbiért nem nagy kár, utóbbi helyett pedig persze mondhatjuk, hogy ott az Always On Display (vagy letölthetünk értesítési appot a Play Store-ból is), de hiánya mégis bosszantó. Főleg, hogy nem ez az egyetlen apró baki. Eltűnt például a bekapcsoló gomb is – jobban mondva nem eltűnt, hanem átköltözött a bal oldalra a Bixby gomb helyére.


Nyilván meg lehet ezt szokni, de tekintettel arra, hogy minden Samsung mobilon emberemlékezet óta jobb oldalt van a bekapcsoló gomb, lehet hogy le kellene ülni kicsit beszélgetni azzal a tervezővel, aki szerint jó ötlet volt az oldalcsere. Az viszont tényleg jó, hogy dupla nyomásra indítható a kamera vagy a Bixby vagy bármilyen más app. A felső élen a SIM-tálca, egy hangszóró és egy mikrofon található, lentről pedig a toll vehető ki, illetve itt van a kihangosító hangszórója és az USB-C csatlakozó is. A Samsung egy éve még cikizte az Apple-t a jack dugó hiánya miatt, de sajnos a csatlakozó a Note 10+-ról is lekerült.

A hátlapon csak a kamerák és a hozzá kapcsolódó LED foglalnak helyet, viszont már nem középen, hanem a bal felső sarokban. Az objektívek minimális mértékben kilógnak, így a telefon billeg – szerencsére csak nagyon kicsit. Az ujjlenyomat-olvasó innen eltűnt, hiszen ez a modul az OLED-kijelző alá költözött.

A Samsung Galaxy Note 10+ az IP68-as szabvány szerinti víz- és porálló tokozást kapott. Mérete és tömege 162,3×77,2×7,9 mm és 196 gramm, amivel az egyik legnagyobb és legnehezebb telefon jelenleg a piacon.

Samsung Galaxy Note 10

A kistestvérről, a Note 10-ről dióhéjban csak annyit, hogy a Note 9-cel összevetve ez a telefon a vékonyabb káváknak hála majdnem ugyanakkora képátlót (6,3 colt egészen pontosan) sokkal kisebb méretben hoz. Külsőre a méretet nem számítva (a Note 10 151×71,8×7,9 mm-es és 168 grammos) az egyetlen eltérés pedig az a két mobil között, hogy a hátlapon eggyel kevesebb kamera lapul.

Hardver

Teszteredmények (Note 10+)
Teljesítmény
AnTuTu 7: 342556
Geekbench (s): 4495
Geekbench (m): 10014
GFXBench 3 (M, on): 62 fps
GFXBench 3 (M, off): 101 fps
GFXBench 3 (C, on): 40 fps
GFXBench 3 (C, off): 44 fps
Kijelző
Maximális fényerő: 380 nit;
Kontraszt: végtelen
Színhőmérséklet: 6500 K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 71 perc
Üzemidő (normál VAGY net): 16 óra
Üzemidő (video): 19 óra
Szabad kapacitás: 232 GB

A Samsung Note széria tagjai hardveresen mindig is az élmezőnybe tartoztak, de mivel a Samsung és a Qualcomm is ősszel frissíti a modelleket, a mobilok mindig nagyjából azt a vasat kapják, mint amivel az év első felében megjelenő S szériás telefonok kijöttek. A magyarországi Note 10+ a Samsung saját tervezésű Exynos 9825-ös chipjével érkezik, amely mellé 12 GB RAM-ot és 256 GB-os tárhelyet kap. Nemcsak teljesítményben van előrelépés a 9810-es chipekhez képest, hanem fogyasztásban is, az S10+-ban lévő 9820-as chiphez képest viszont csak marginális a plusz. A chipben két darab 2,73 GHz-es Mongoose M4-es mag, 2 db 2,4 GHz-es Cortex-A75-ös mag és négy darab 1,9 GHz-es Cortex-A55-ös mag van, így a teljesítmény szépen skálázható, a fogyasztás remekül optimalizálható. Ezen kívül természetesen van NPU a mesterséges intelligencia feladatokhoz, a GPU pedig egy Mali-G76 MP12-es egység.

A kommunikációs lehetőségek terén van minden, ami csak kellhet: 2 Gbps-os LTE-t, ac-s WiFi-t és Bluetooth 5.0-t is kapunk, utóbbi pedig az LE, A2DP és aptX kiegészítéseket is támogatja. FM-rádió nincs, NFC és A-GPS viszont van, a helymeghatározáshoz pedig GLONASS, BDS és GALILEO rendszereket is tud használni a készülék. Szenzorból viszont kevesebb van, mert íriszszkenner, pulzusmérő és véroxigénszint-mérő a Note 10+-on nincs. A töltéshez USB-C csatlakozót használhatunk, amely adatátvitelnél a 3.1-es szabványt támogatja, és OTG valamint DisplayPort funkciókat is kapott.

SIM-ből a telefon kettőt fogad, vagy a második kártya helyett microSD-t is használhatunk.

Galaxy Note 10

A Note 10 hardvere közel azonos a Note 10+ hardverével, de kevesebb a RAM (8 GB) és a belső tárhelyet sem lehet memóriakártyával bővíteni.

Kijelző

A Samsung Galaxy Note 10+ kijelzője hatalmas: a telefon alig 1 mm-re szélesebb és magasabb, mint a Note 9, mégis 6,8 colos panel fért bele, vagyis 0,4 collal (több mint 1 cm-rel) nagyobb, mint az elődbe. A kijelző természetesen OLED, a karcoktól pedig nemcsak a Gorilla Glass 6 üveg védi, hanem egy extra fólia is. A 6,8 colos méret mellé QHD+ felbontást, vagyis 1440×3040 pixeles részletességet kapunk, ami 498 PPI-s pixelsűrűségnek felel meg. A legnagyobb fényerő manuális módban 380 nit, automatikus módban (kültéren) viszont 1000 nit is lehet. A színek szépek, a betekitési szögek tökéletesek, a kontraszt lényegében végtelen – a filmeknél pedig HDR10+-támogatás is rendelezésre áll. A színhőmérséklet állítható, de erre nincs szükség, mert alapból 6500K-s értéket hoz a telefon.

Samsung Galaxy Note 10

A legfontosabb eltérés a kijelző mérete, amely „csak” 6,3 col. Ezzel együtt csökkent a felbontás is, 1080×2280 pixelre, de ez még mindig bőven elég. A képarány viszont ugyanúgy 19:9-es, és mivel lényegében ugyanaz a OLED-panel dolgozik a kisebbik modellben is, fényerőben és képminőségben sincs különbség.

Akku

A Note 10+ akkumulátora 4300 mAh-s, ami 7,5 százalék előrelépés a Note 9-hez képest. A valóságban persze az Always on Display szépen elvisz úgy fél százalékot óránként, tehát ez az extra éppen arra jó, hogy a Note 9-hez képest ne csökkenjen jelentősen az üzemidő (ha úgy vesszük, hogy a Note 9-et AoD nélkül használjuk, használtuk). Ez azt jelenti, hogy a kétnapos üzemidő meglehet, de azért normál használattal reálisabb a 1,5 napnyi rendelkezésre állás. Van természetesen gyorstöltés és vezeték nélküli töltés is, azonban fekete pont is jár a Samsungnak. Kettő is. A töltőfej egyrészt USB-C-s, vagyis ezzel a fejjel a mikroUSB-s kütyük nem tölthetők, másrészt pedig a telefon akár 45 wattal is tud tölteni, de a gyári fej csak 25 wattos. A 45 wattos töltőt a Samsung külön adja – az Apple meg röhög a markában, és üdvözli a Samsungot is a klubban.

Galaxy Note 10

A Note 10+ némi előrelépést jelent a Note 9-hez képest, a Note 10 viszont egyértelmű visszalépés; a 3500 mAh-s akku a némileg kisebb kijelzővel sem járja, így a Note 10-nél csak egy-másfél nap a rendelkezésre állás.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00