- 2019. november 6., 08:00
Mindegy, hogy kicsi, nagy vagy óriási a zenegyűjteményed, az MP3tag segít rendben tartani a zeneinformációkat.
Hirdetés

Ebben a sorozatban olyan apró, de annál hasznosabb segédprogramokat gyűjtünk össze, amelyekre bármikor szükséged lehet. Ha kíváncsi vagy a többi programra is, akkor a sorozatba tartozó többi írást ezen az oldalon találod. A lista folyamatosan bővül.

A sorozat első cikkében már írtunk arról, hogyan lehet a fájlokat csoportosan átnevezni – most megint egy ehhez hasonló témát érintünk, azonban ezúttal nem a konkrét fájlokra, hanem a bennünk lévő metaadatokra vonatkozóan. Egészen pontosan a zenefájlokról lesz szó.

Akinek néhány darabnál több MP3 fájl van a gépén, az pontosan tudja, hogy ezen információk helyes kitöltése nagyon fontos, mert a különböző eszközök és szoftverek a metaadatok alapján tudnak keresni – például cím, előadó, album, műfaj, stb. szerint. Habár az MP3 fájlokban (és más fájlokban) lévő információk tárolása elvileg szabványos, a helyzet az, hogy így is sokszor előfordul, hogy egyes készülékek egy picit más megoldást létesítenek előnyben. Máskor pedig az jelenthet gondot, hogy a metaadatok teljesen hiányoznak. Az MP3tag ingyenessége ellenére az egyik legjobb alkalmazás az információk szerkesztésére és/vagy pótlására.

A szoftver innen tölthető le; normál és hordozható változatban is telepíthető. Érdemes utóbbit választani, mert ebben az esetben a rendszerben a telepítés semmilyen nyomot sem hagy. A hordozható változatot éppen ezért nemcsak merevlemezre, hanem akár USB stickre is felmásolhatjuk, ha esetleg több gépen is tervezzük használni. A szoftver felépítése teljesen logikus: a menüsor alatt két panelben (jobbra) a fájlokat és az összes metaadatot valamint (balra) az éppen kiválasztott fájl szerkeszthető információit látjuk. A szerkesztés fájlonként és csoportosan is történhet, persze utóbbi esetben vannak mezők, amihez nem szabad hozzányúlni (például a számok címe nyilván nem lesz ugyanaz minden esetben).

A manuális szerkesztés persze csak egy a sokféle lehetőség közül. Az MP3tag lehetőséget ad arra, hogy – szabályok szerint – a fájlnévből vagy a metaadatokból állítson elő (új) fájlnevet vagy töltse ki a metaadatokat, illetve az információkat a szoftver szöveges fájlból is ki tudja olvasni. Ha a metaadatok hiányoznak, és a fájlnévből sem lehet kimásolni azokat, akkor a program le tudja kérni őketa freedb adatbázisból is – illetve meg tudja keresni online a lemezborítót is. A fájlnevek és információk kezeléséhez pedig makrók is rendelkezésre állnak (Akciók a magyar verzióban), amelyekkel például a kisbetű-nagybetű konverziókat lehet elvégezni vagy a duplán tárolt információkat eltávolítani.

Az MP3tag az AAC, ALAC, AIF, DSF, FLAC, MKA, MKV, APE, MP3, MP4, M4A, MPC, OGG, OPUS, OFT, SPX, TAK, TTA, WMA, WV és WAV fájlokban lévő ID3v1, ID3v2.3, ID3v2.4, iTunes MP4, WMA, Vorbis Comments és APE Tags címkéket kezeli.

Címkék
Hozzászólások