- 2021. január 29., 09:05
Százezer forinttal és néhány funkcióval is könnyebb lett a Goovis fiataloknak szánt szemüvege.
Hirdetés

Értékelés

Goovis Young
Előnyök

• kiváló képminőség
• könnyű (200g-os), kényelmes headset
• közvetlen csatlakozás mobil kütyükhöz
• jó ár/érték arány

Hátrányok

• aktív hűtés
• a kábelek elhelyezése lehetne jobb
• 3D-re és VR-ra nem alkalmas

A Goovis Young ára kb. 220 ezer forint körül alakul.

A Goovis VR szemüvegei nem olcsók, de cserébe nagyon jók. A Pro változattal egyértelműen az otthoni felhasználók irányába mozdult a startup, mostani tesztünk alanya, a Goovis Young pedig szintén ezt a vonalat viszi tovább. Tekintve, hogy a képminőség továbbra is elsődleges szempont, maga a szemüveg és a benne lévő hardver csak minimális mértékben változott; az egyik legfontosabb eltérés a Pro verzióhoz képest a csatlakozó típusa, amely ezúttal a mobil kütyükkel való összeköttetést könnyíti meg.

Dizájn

A gyártó a G2-vel és a Pro VR-ral egy olyan dizájnt vezetett be, amely hosszabb viselés mellett is kényelmes használatot biztosít, így nem túl meglepő, hogy a vonalak és a felépítés a Young modell esetében sem változtak túl sokat. Tekintve, hogy egy VR szemüveget használat közben nem látunk, a külső megjelenésre nem érdemes túl sok szót vesztegetni, főleg, hogy a headset külsőre igazából semmilyen egyedi tulajdonsággal nem rendelkezik. Sokkal fontosabb az, ami nem látszik – illetve látszik, de csak akkor, ha a kütyüt a szemünk elé helyezzük.

A belső hardver, amit korábban említettük, alapjaiban nem változott: a Goovis Young (T2) testvéreihez hasonlóan két darab OLED-kijelzőt használ, amelyek ebben a készülékben 0,49 colos méret mellett 16:9-es képarányt és egyenként 1920×1080 pixeles, együtt pedig 3840×1080 pixeles felbontást biztosítanak. A korábban nálunk járt két típusnál az OLED-kijelző nagyobb, 0,71 colos volt, a méretcsökkenés a gyakorlatban azonban nem változtat semmin, mert a lencserendszer finomhangolásával a látható képméret továbbra is olyan, mintha egy 800 colos (20,3 méteres) képátlójú tévét/vásznak néznénk 20 méteres távolságról.

A szem és a kijelzők között egyébként (szemenként) 12 lencsetag helyezkedik el. Habár a felbontás elsőre kicsinek tűnhet ekkora virtuális méret mellett, a valóságban a kép egyáltalán nem pixeles.

A szemüveg természetesen nagyon jól beállítható: mivel nincs két ember, akinek a szeme pontosan ugyanúgy állna, ezért a lencsék széles tartományban engedik a korrekciót. A pupillatávolság például 56 és 72 mm között változtatható, és van dioptriakorrekció is +3D és -8D között, 0,33 dioptriás lépésközzel. A beállítást a legkönnyebben tesztábrával lehet elvégezni, ha viszont ilyen nincs kéznél, akkor megteszi bármilyen weboldal is, amelyen szöveg olvasható.

A headset alsó részére balra és jobbra is került egy-egy gomb, előbbivel a fényerő állítható, utóbbi pedig módválasztásra szolgál. A Goovis Young fontos újítása, hogy nem HDMI-kábel jár hozzá; a vezetéke USB-C csatlakozóban végződik. Elsősorban azért, mert így a headsetet közvetlenül okostelefonhoz vagy tablethez köthetjük!

Ha mégis HDMI-re lenne szükség, akkor ezt az adaptert használhatjuk. Az összeköttetés Apple-termékekkel is megoldható, ehhez azonban a Goovis saját Lightning átalakítóját kell megvásárolni (ez az adapter nem része a csomagnak). Az USB-C kábel továbbra is fix beépítésű, ez esetleg gondot okozhat, ha olyan fülest használunk, amelynek fülkagylója nagyobb az átlagosnál. A fülhallgatót a bal oldalra köthetjük, egy jack dugaszba. A headsethez természetesen jár fejpánt is, amivel stabil és kényelmes a rögzítése, illetve kapunk tokot is, a kényelmes hordozáshoz.

»1 - Dizájn, hardver