- 2021. július 26., 08:00
A Hama újdonságával a régi autórádiók is pillanatok alatt Bluetooth-képessé tehetők. Ráadásként pedig még egy töltőt is
Hirdetés

Értékelés

Hama Bluetooth kihangosító AUX kimenettel
Előnyök

• kedvező ár
• egyszerűen telepíthető
• mélyhangkiemelés funkció
• rengeteg autórádióval kompatibilis

Hátrányok

• műanyagos külső
• lötyögő gombok
• a mellékelt töltő nem gyorstöltő

Ezzel a szerkezettel az autórádiót költséghatékonyan lehet megtanítani Bluetooth kommunikációra, hogy aztán a telefonnal összekötve ne csak a zenehallgatás, hanem a telefonálás is jobb és kényelmesebb legyen. A kedvező ár mellé egyszerű telepítés és könnyű használat társul, nagy kompromisszumot pedig nem kell kötnünk.

A Hama 14167-es Bluetooth kihangosító ára kb. 8.000 forint.

A modern autókban komoly multimédiás rendszer dolgozik, a régebbi járművekre azonban nem túlzottan jellemző, hogy a bennük lévő fejegység Bluetooth-képes. A rádió/MP3-lejátszó cseréje nem feltétlenül rentábilis megoldás, van azonban filléres útja is annak, ha a mobilt és a fejegységet Bluetooth kapcsolattal szeretnénk összekötni. A Hama 14167-es cikkszámú Bluetooth kihangosítója erre a célra az egyik legjobb megoldás.

Külső

Noha a terméket hivatalosan kihangosítónak hívják, az elnevezést ezúttal barokkos túlzásnak érezzük, hiszen a kütyü valójában csak egy összekötő elemként funkcionál a telefon és az autó rendszere között: a mobil felé Bluetooth hangszóróként látszik, a beérkező digitális jel pedig AUX kimeneten (jack kimeneten) keresztül jut el az autó fejegységéhez.
A szerkezet maga egy apró doboz, amelyet a mellékelt öntapadós tépőzár segítségével az autóban szinte bárhol elhelyezhetünk. Arra azért figyelni kell, hogy a belőle kilógó, kétvégű kábel elérje rendeltetési helyét: az USB csatlakozót – amely a tápellátásért felel – nem túl meglepő módon egy USB portba kell dugni, a jack csatlakozót pedig logikus módon az autórádióhoz kell kötni. A régi autókban USB csatlakozó sincs, de ez nem akadály: a kütyü mellé jár egy adapter, amely a szivargyújtóba dugva rögtön két USB-A csatlakozóval is felvértezi az autót. A kihangosító ebből csak az egyiket használja, így a másik csatlakozót nyugodtan használhatjuk a telefon töltésére. Az adapter egyetlen hátránya, hogy csak a normál, 5 voltos feszültséget támogatja, így gyorstöltésre nincs lehetőség. Annak viszont semmi akadálya, hogy a kihangosítót más USB-s töltővel használjuk, ha van már ilyen a háznál.

A kihangosítóra elöl és jobb oldalt is két gomb került. Az előlapon a nagyobbik gomb a hívások kezelésére és a csatlakozási beállítások módosítására szolgál, a kisebbikkel pedig a mélyhangokat emelhetjük ki. Ha ez utóbbi funkció aktív, akkor a gomb LED-je világít. A két oldalsó, kisebb gomb a hangerő beállítására valamint a zeneszámok közötti lépegetésre szolgál – a hangerőt viszont mindenképpen kényelmesebb az autórádió segítségével szabályozni. Az előlapon helyet kapott még egy mikrofon is, amely nagyobb érzékenysége miatt jobb minőséget nyújt a legtöbb telefon beépített mikrofonjánál.

Használat közben

A kütyü telepítése nem bonyolult; ha találtunk neki helyet az autóban, és a kábeleket is csatlakoztattuk, akkor az előlapon a híváskezelő gomb LED-jének villogása jelzi, hogy az eszköz párosításra kész. Nincs más dolgunk, mint a mobillal – a szokásos módon – csatlakozni hozzá (a listában BT61 a készülék neve). Ha ezzel megvagyunk, akkor innentől kezdve a telefon hangja az autó rendszerén keresztül szólal meg, a bejövő hívásokat pedig nemcsak a mobillal, hanem a kihangosító segítségével is felvehetjük. Optimális esetben az autó szivargyújtója csak a gyújtást követően kap áramot; ebben az esetben a kütyü a telefonhoz természetesen mindig automatikusan csatlakozik. Alternatívaképpen, ha az autórádión van USB port, akkor azt is használhatjuk – így teljesen biztos, hogy csak akkor kap áramot az eszköz, ha a rádió is be van kapcsolva.

A teszt során a Hama készüléke minden probléma nélkül, tökéletesen működött. Az tény, hogy a gombok járása nem túl szofisztikált, van holtjáték is, azonban az árat is figyelembe véve efelett szemet tudunk hunyni. Az öntapadós megoldás is megfelelően erős, nem kell attól félni, hogy a sok nyomkodás hatására esetleg leesne a kihangosító a helyéről.

A hangerő alapból viszont alacsony volt – legalábbis azzal összevetve, amit ugyanaz a fejegység rádióadásokkal vagy USB stickről lejátszott zene esetén nyújtott. Azonban a (fejegység) beállításanál ezt két mozdulat volt kompenzálni. A kihangosító mélyhangkiemelés funkciója átlagos minőséget ad – arra viszont figyeljünk, hogy az autórádió és a kihangosító eme funkcióját egyszerre ne használjuk.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. december 6., 18:00
2021. augusztus 9., 08:00
2020. november 25., 16:00