- 2021. október 21., 18:00
Ezekre a szempontokra figyelj, ha webkamerát szeretnél vásárolni munkahelyi videohívások lebonyolításához.
Hirdetés

Miért pazarolnál időt és energiát egy olyan üzleti konferenciára való utazásra, amelyet az irodából is megtarthatsz? A mai videokonferencia kamerák és szoftverek valósághű audiovizuális interakciókat biztosítanak; a megfelelő beállítással zökkenőmentes, tökéletesen éles közvetítésre és kristálytiszta hangra számíthatsz. Úgy érezheted, mintha mindkét beszélgető fél ugyanabban a helyiségben lenne, nem pedig távoli helyszíneken!

A videokonferencia a jövő útja. Időt takarít meg, csökkenti a költségeket és növeli a termelékenységet; a koronavírus járvány és a hozzá kapcsolódó megszorítások pedig egyenesen a kirakatba helyezték ezeket az előnyöket. A hét legnépszerűbb tárgyalási platform csoportja üzleti interakciókhoz manapság az alábbi programokból áll:
• ZOOM
Microsoft Teams
Google Meet
• Blue Jeans
• Cisco WebEx
• GoToMeeting
• Adobe Connect.

Érdemes megnézni a fenti szoftvereket, mielőtt kiválasztod a videokonferenciához használt kamerát! Az újabb eszközök többsége az összes népszerű alkalmazással és szolgáltatással működik, de sosem árt, ha először mindig ellenőrzöd a kompatibilitást. Emellett előfordulhat, hogy egyes platformok jobban passzolnak az egyedi igényeidhez vagy a költségvetéshez, mint más modellek.

A tökéletes videokonferencia kamera kiválasztása

A drágább webkamerák és kamerarendszerek értelemszerűen mindenből többet és jobbat kínálnak. Légy tisztában a jelenlegi és a jövőbeni igényeiddel! Egyes termékek kifejezetten a kisebb csoportok számára készültek (ezek jellemzően kis irodahelyiségekből dolgoznak), míg más típusokat inkább a nagyvállalatok számára fejlesztettek. Videokonferencia webkamerák vásárlásánál az alábbi tulajdonságokat érdemes figyelembe venni:

• Rögzítési minőség
• Streaming minőség
• Objektív jellemzői
• Mikrofonok, hangszórók és hangminőség
• Egyéb szempontok

Rögzítési minőség

A legtöbb vállalkozás számára ma már alapvető működési feltétel a nagy sebességű internet, az irodában pedig a nagy képernyő. Ezek természetesen alapvető követelmények, ha egy cég virtuális megbeszéléseket szeretne tartani. A webkamera rögzítési minőségén (felbontásán) nem érdemes spórolni: a jobb felvételi minőség professzionális megjelenést kölcsönöz. A régebbi, 480p-s webkamerák már elavultak; optimális esetben olyan HD-kamerákat célszerű használni, amelyek 720p-s vagy 1080p-s részletességre képesek, legalább 60 képkocka/másodperc (fps) mellett.

Streaming vs. rögzítés; lehet különbség!

A webkamerát többféle célra is lehet használni. Előfordulhat, hogy szeretnél felvenni egy prezentációt, és feltölteni a fájlt, hogy az ügyfelek megtekinthessék azt és véleményezhessék. Máskor pedig lehet, hogy élőben, valós időben kell közvetítenie egy videóbemutatót a távoli közönségnek. Érdemes átnézni a specifikációt, mert előfordulhat, hogy a kamera rögzítéshez és streaminghez használt felbontása eltér. Ez nem feltétlenül baj, de mindenképp legyél tisztában a választott típus képességeivel, és azzal, hogy tudása elegendő-e számodra.
Tipp: léteznek olyan kamerák is, amelyek az alapszoftverrel csak streameli tudnak, rögzíteni nem.

Objektív jellemzői

A webkamera objektívek esetében több dologra is érdemes figyelmet fordítani. Például az anyagra; egyes modelleknél a lencse műanyag elemekből készül, más típusoknál üvegből. Az utóbbi általában jobb minőségű! Egy másik fontos szempont a látómező (angol rövidítéssel FOV). Minél szélesebb a látómező, annál több ember fér el egyszerre a kamera látóterében. Egy ultraszéles látómezővel rendelkező kamera például ideális lehet kisebb irodákban, ha szeretnéd, hogy mások is bekapcsolódjanak az értekezletbe.
Tipp: léteznek zoom objektívvel ellátott kamerák, ez a funkció bizonyos esetekben nagyon hasznos extra szolgáltatásnak minősülhet. Más eszközöknél még arra is van mód, hogy a kamera pozícióját távolról, beépített motorok segítségével változtasd meg. Ezek a modellek kínálják a legnagyobb rugalmasságot.

Mikrofonok és hangminőség

Ellenőrizd, hogy a webkamera rendelkezik-e beépített mikrofonnal! Ez a funkció nem minden típusnál adott, a kellemetlen meglepetések helyett jobb tájékozódni. Ettől persze még használható külső mikrofon is, de mindenképp jó, ha maga a kamera is képes a hang rögzítésére, külső segítség nélkül. A drágább kamerákban sok esetben kettős sztereó mikrofon dolgozik, egyes termékek pedig beépített hangszóróval is rendelkeznek.
A nagy videokonferenciákhoz használt 360°-os webkamerák akár 6-8 mikrofoncsoporttal is rendelkezhetnek, hogy minden irányból tökéletesen rögzíthessék vagy továbbíthassák a hangot. Érdemes ellenőrizni még azt is, hogy a kamera mikrofonjához tartozik-e zajszűrő funkció.

Egyéb szempontok

Az esztétikus kialakítás, a méret, a forma, a hordozhatóság és a könnyű használat alapvető fontosságú, de nem biztos, hogy elég, ha csak ezekre a szempontokra figyelünk. A fentieken túl érdemes számba venni az extra funkciókat is (például extra biztonsági funckiók).
Tipp: érdemes a vásárlás előtt összeállítani egy listát a webkamerával szemben támasztott követelményekből illetve elvárásokból.

Címkék