- 2017. december 21., 14:46
Több iPhone felhasználó is panaszkodik arra, hogy a régebben vásárolt készülék lassú. Kiderült, hogy direkt.
Hirdetés

Mégpedig azért, mert az Apple ilyen módon szeretné megelőzni a véletlen leállást és a telefonban lévő elektronikai alkatrészek meghibásodását. Elég béna indoknak hangzik? A helyzet az, hogy béna is, meg nem is. Az kétségtelenül igaz, hogy az akkumulátorok teljesítményét sok minden befolyásolja, így például a töltési ciklusok száma és az is, hogy milyen hőmérsékleti hatások érik az áramforrást. Egy lítium-ionos akkumulátor, még ha teljesen új is, hidegben például csak a névleges teljesítményénél kevesebb energiát tud leadni. Ez szerencsére csak átmeneti állapot, ugyanakkor azok az akkuk, amelyek sokszor vannak nagyon meleg környezetben (például a gyorstöltés miatt vagy mert a strandon kint hagyjuk a mobilt a napon), maradandó károsodást szenvednek.

De hogy jön mindez a telefon sebességéhez? Úgy, hogy az iOS-ben van egy olyan funkció, amely rendszeresen ellenőrzi az akku állapotát; ha a szoftver úgy találja, hogy a telep kezd elhasználódni, akkor az üzemidő megőrzése érdekében esetenként csökkenti a hardver teljesítményét. Erre valószínűleg sokan fogják azt mondani, hogy az Apple csak azt szeretné elérni, hogy a felhasználók új telefont vegyenek, de a helyzet nem ennyire egyszerű. Valójában arról van szó, hogy az iOS azokat a helyzeteket kezeli, amelyek során rövid idő alatt nagy mennyiségű energiára van szükség; a feladatokat ilyenkor több ciklusra elnyújtva végzi el a telefon, ebből adódik a lassulás. Egy akkumulátorokból kinyerhető energia mennyisége ugyanis még attól is függ, hogy milyen ütemben történik az energia felhasználása. Extrém esetben akár még az is előfordulhat, hogy annyira sok energiára lenne szükség, amennyit egy elöregedett akku már nem tud leadni, így a mobil kikapcsol. Az Apple éppen azért vezette be ezt a funkciót, hogy az ilyen véletlenszerű(nek tűnő) leállásokat kezelje vele. Az iOS 11.2-es verziója ezt a trükköt az iPhone 6, 6s, 7 és SE készülékek esetében alkalmazza, de később az újabb telefonoknál is minden bizonnyal meg fog jelenni. Az biztos, hogy nagy probléma nincsen: habár a tesztprogramok felfedik a teljesítménybeli csökkenést, normál használat közben ez a megoldás túl sokat nem számít. Ha számítana, akkor már rég kitört volna a népharag!

De így is tény, hogy az iPhone-okba gyakorlatilag kódolva van a lassulás, ezért az Apple-nek így is van mit magyaráznia. Kezdetnek például azt, hogy egy ilyen fontos funkció miért nem lett nyilvános. És el lehet gondolkodni még azon is, hogy valóban jó ötlet-e a piaci átlagnál jóval kisebb kapacitású akkumulátort használni, ha cserébe ilyen trükközéseket kell eszközölni. A dolog mindemellett azért is problémás, mert épeszű ember nem gondol arra, hogy a teljesen feltöltött készülék azért lassul be, mert már gyenge az akkumulátora; ilyenkor általában mindenki néhány alkalmazás eltávolításával, súlyosabb eseteknél pedig a gyári állapot visszaállításával szokott próbálkozni. Amint a mellékelt ábra mutatja, az iPhone-ok esetében nem biztos, hogy ez segíteni fog.

Címkék
Hozzászólások