- 2018. január 11., 19:00
Kétszeresére gyorsult az USB szabvány, és legalább még egy duplázás benne van a technológiában.
Hirdetés

Az USB szabvány előző verziója 10 Gbps-os sebességre volt képes, amely szinte mindenre elegendő volt, csupán arra nem, hogy monitort csatlakoztassunk USB-n keresztül a PC-re. Az USB-IF bejelentette, hogy elkészült a következő specifikációval, amely 20 Gbps-ra növeli az adatátviteli sebességet, és a szervezet egyúttal azt is közölte, hogy még egy duplázás simán benne van a pakliban.
Az USB ma már öreg rókának számít, 20 éve a mindennapok része, persze eleinte nem sok mindenre lehetett használni, annyira lassú volt: az USB 1.0 adatátviteli sebessége 12 Mbps, azaz 1,5 MB/s volt. Az USB 2.0 segítségével már elfogadható, valós körülmények között 40 MB/s-os tempóra gyorsult az interfész, ami simán elég volt ahhoz, hogy szinte minden perifériát meghódítson a szabvány: külső merevlemezek, USB stickek, nyomtatók, telefonok, hangszórók, fülhallgatók, billentyűzetek, hogy csak párat említsünk a számtalan kütyü közül. Sőt, például a Samsung jóvoltából még USB-s monitor is létezett, de ez persze nem volt teljes értékű, mert a képet erősen tömöríteni kellett.

Az USB 2.0 480 Mbps-os tempója az USB 3.0 szabvánnyal 5, a 3.1-es szabvánnyal pedig 10 Gbps-ra gyorsult, és bár egy új csatlakozótípus, a Type-C is bevezetésre került, a szabvány mind a mai napig visszafelé kompatibilis az első verzióval. 20 Gbps egyébként már nagyon sok mindenre elég, akár még nagyfelbontású monitor csatlakoztatásához is, 40 Gbps-nál pedig akár külső USB-s videokártyák is megjelenhetnek a piacon. Az biztos, hogy az USB ezzel a mostani duplázással és az ígérettel bebiztosította magát a következő évekre, szertefoszlatva egyúttal az Intel maradék reményét is arra vonatkozóan, hogy a Thunderbolt egyszer átvegye a helyét. (A Thunderbolt jelenleg 40 Gbps-os sebességet nyújt, de kétséges, hogy ezt a jelenlegi struktúrával lehet-e tovább gyorsítani.)

Címkék