- 2018. május 15., 12:00
Donald Trump maga utasította az USA Kereskedelmi Minisztériumát, hogy tegyen lépéseket a ZTE megmentése érdekében.
Hirdetés

Az a fránya politika… Amint arról mi is beszámoltunk egy amerikai exporttilalom bajba sodorta a kínai ZTE-t, most viszont a politika akár meg is mentheti a kínai vállalatot. Egy váratlan csavarral Donal Trump amerikai elnök ugyanis maga állt a vállalat mellé, és arra utasította az USA Kereskedelmi Minisztériumát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a ZTE a továbbiakban is folytathassa működését. Az ügy előzményéről bővebben itt írtunk; cikkünkben amellett foglaltunk állást, hogy nem valószínű, hogy az amerikai kormány változtatna az álláspontján.

Nagyon úgy néz ki azonban, hogy a forgatókönyv kicsit másképp alakul. Azt viszont nem tudjuk, hogy Trump pontosan mi miatt gondolta meg magát. A ZTE magas rangú vezetői lobbiztak ugyan a tiltás feloldása ellen, de nem valószínű, hogy nekik sikerült áttörést elérni. Az ügy kulcsa inkább egy, Trump és Xi Jinping kínai elnök közötti tárgyalás lehet. Trump írta is Twitteren, hogy közösen dolgozik a kínai elnökkel a probléma megoldásán; a háttérben viszont biztosan van valamilyen olyan megállapodás (vagy nyomásgyakorlás) is, amiről mi nem tudunk. Trump eddig ugyanis minden eszközzel azon volt, hogy megakadályozza a külföldi befolyásszerzést az amerikai cégekben, így valószínűtlen, hogy egy jogos szankció miatt ellehetetlenült kínai cég csak úgy, magától meglágyította volna az USA elnökének szívét.

Egyelőre nem tudni, hogy a Kereskedelmi Minisztérium pontosan mit és mikor lép az ügyben, de a jelenlegi állás szerint az értékesítési tilalom akár napokon belül feloldásra kerülhet.

Hozzászólások