- 2018. június 5., 12:00
Nagy meglepetésre az ASUS bejelentett egy új órát, amely okos – de nem úgy, mint az eddigiek.
Hirdetés

Nagy biztonsággal állíthatjuk ,hogy az ASUS (egyelőre legalábbis) letett arról, hogy az androidos okosórák piacán próbálkozzék, ez azonban a jelek szerint nem jelenti azt, hogy a gyártó ne gondolkodna viselhető eszközökben. A Computexen bejelentett VivoWatch BP egy érdekes szerzet: formája alapján az órák közé sorolható, viszont tudása a fitnesz karkötőkét idézi. Ez mondjuk nem meglepő, ha arra gondolunk, hogy a tajvani gyártónak már korábban is volt VivoWatch modellje, amely szintén nem klasszikus okosóra volt. Az előbb már említettük, hogy formája alapján a kütyü az órákra hasonlít, ami igaz is, viszont nem a klasszikus okosóráknál megfigyelhető stílusjegyekkel operál: kijelzője például nem kerek, a mérnökök nem figyeltek túlságosan a káva vékonyítására sem, a rajta lévő kijelző pedig színes ugyan, de rettentő kicsi. Az óra viszont nagy, amit legalább sikerült úgy is kihasználni, hogy nagy akkut pakoltak a szerkezetbe; egy feltöltéssel akár 28 napos üzemidő is elérhető.

Nagyobb LCD-re persze nincs is szükség, mert az óra elsősorban az időt, másodsorban pedig néhány olyan adatot mutogat csak, ami az egészségünkhöz valamilyen módon kapcsolódik. A VivoWatch BP legnagyobb érdekessége az, hogy vérnyomásmérő szenzor is van benne, ráadásul olyan, amely akár arra is képes, hogy viselője vérnyomását folyamatosan nyomon kövesse. A méréshez a kütyü elektrokardiografikus illetve optikai szenzorokat használ. A mérés 10-15 másodpercet vesz igénybe, az ASUS szerint a pontosság vetekszik a párnás vérnyomásmérőkével.

Az órához természetesen telefonos app is tartozik, amely nemcsak az aktuális információkat tudja megmutatni, hanem elraktározza ez előzményeket is, így trendeket is felállíthatunk segítségével. Habár az óra különlegessége a vérnyomásmérő, természetesen más értékeket is tud mérni, így többek között számolja a pulzust és a lépéseket, valamint ha akarjuk, akkor az alvás minőségének meghatározásához is tud segítséget nyújtani. Az app a begyűjtött adatok alapján személyre szabott ajánlásokat készít, amelyek tartalmazzák – többek között – azt is, hogy az általános egészségi állapot megőrzéséhez, elsősorban a magas vérnyomás csökkentéséhez, egy-egy nap hány percet érdemes aktívan tölteni sétával és mennyit kell pihenni (aludni).

A telefonos app segítségével lehetőség van az aktuális pozíció megosztására is, az órában lévő GPS azonban elsősorban nem ezért jó, hanem azért, mert futásnál az útvonalat mobil nélkül is el tudja menteni.

Az órát az ASUS első körben csak Ázsiában fogja forgalmazni, a harmadik negyedévtől, a VivoWatch BP az európai illetve amerikai piacokra hónapokkal később érkezik majd.

Címkék