- 2018. június 11., 12:00
A Health Records API segítségével tárolt adatokhoz mostantól külső fejlesztők is hozzáférhetnek. Akár kórházak is.
Hirdetés

Valószínűleg mindenki egyetért abban, hogy az egészségügyi adatok nagyon érzékeny személyes adatnak számítanak; az Apple éppen ezért eddig nem is nagyon piszkálta ezt az információt, platformja – például – a gyógyszerszedési szokások tárolására csak az iOS 11.3-as verziójától vált képessé. Ez a változat januárban jelent meg, és első körben az információkat csak az Apple saját Health alkalmazása tudta használni. Most viszont a vállalat megnyitja az adatokat kezelő Health Record API-t a külső fejlesztők felé is, így azokat a külső fejlesztők alkalmazásai is látni fogják, és adott esetben akár egészségügyi és kutatási célra is lehet majd őket használni.

A lépés lehetővé teszi a külső fejlesztők számára azt, hogy olyan appokat készítsenek, amelyek maguktól felügyelik például a gyógyszerek beszedését, vagy amelyek segítenek az egyes betegségeknél előírt táplálkozási rend vagy a gyógytorna betartásában.

A módosítás azt is jelenti, hogy az adatok innentől kezdve nemcsak a készüléken lesznek tárolva; a megosztáshoz ugyanakkor a felhasználó előzetes hozzájárulása szükséges. A felhasználók viszont nemcsak alkalmazásokkal, hanem kórházakkal is megoszthatják az adatokat – ez az opció egyelőre csak az USA-ban érvényes, viszont több száz kórház csatlakozott már az Apple rendszeréhez.
Ez utóbbi rövid távon a betegek kezelését segítheti azzal, hogy akár minden korábbi betegsége elérhető lehet egyetlen gombnyomásra, hosszú távon viszont bejön a képbe a Big Data is; vagyis az, hogy a rengeteg adat elemzésével a kutatók az egyes betegségek kezelésével illetve akár megelőzésével kapcsolatban is fontos információkat szerezhetnek.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05