- 2018. június 26., 09:00
A cupertinoi vállalat tervei között állítólag szerepel, hogy idővel minden csatlakozót száműzzön a készülékeiről.
Hirdetés

Az iPhone-okon egy ideje már nincs jack dugó, azonban az Apple egyelőre nem tudta megoldani, hogy az összes portot levegye a készülékeiről. Nem is tudtuk persze, hogy van ilyen terv, de belső forrásokra hivatkozva a Bloomberg azt írja, hogy a mérnökök azon dolgoznak, hogy a Lightning csatlakozót is száműzzék végre az iPhone-okról. Az elvi lehetőség már most adott, hiszen a Lightning alapvető funkció mind helyettesíthetők: tölteni és adatot átvinni is lehet vezeték nélkül, valamint a fülhallgató csatlakoztatása is megoldható Bluetoothon keresztül.

Állítólag már az iPhone X tervezésénél foglalkoztak a csatlakozómentes telefonnal, de a koncepcióból végül nem lett semmi, mert a töltés sebessége nem elég gyors. Ebben van igazság, nekünk viszont inkább az tűnik problémának, hogy a vezeték nélküli töltők ma még nem túl elterjedtek, vagyis ha lemerül az iPhone nap közben, akkor elég nehéz töltőt találni hozzá. Ráadásul csatlakozó nélkül a külső akkuk többsége sem használható – igaz, adapter segítségével össze lehet azért hozni a kütyüket.

Ez mondjuk nem kell, hogy zavarja az Apple-t, elvégre a Lightning csatlakozó elhagyása azt (is) jelenti, hogy egy csomó kiegészítőből újat kell majd vásárolni, ami pedig nemcsak az őket gyártó cégeknek, hanem az Apple-nek is jó. A nagy kérdés az, hogy a csatlakozómentesítésről az Apple vajon letett-e, vagy számítani lehet arra, hogy egy-két éven belül mégis megvalósul ez a koncepció.