- 2018. szeptember 1., 17:00
Viszont ahogyan az lenni szokott, a 2,8 GB/s-os rekordsebességhez rekordméretű árcédula is tartozik.
Hirdetés

A külső SSD-knél túl sok mindenre nem kell figyelnie a gyártóknak: a dizájn mellett a legtöbb felhasználót jobbára csak az érdekli, hogy mennyire gyors az adott termék. Nos, a Samsung most letette az asztalra a világ leggyorsabb külső SSD-jét, az X5-öt, amely másodpercenként 2,3 GB-nyi adatot tud megmozgatni írásnál, és 2,8 GB-nyi adatot akkor, ha olvasni kell az információkat. Hogy ezt a tempót a gyakorlatban is ki tudjuk használni, a kütyüre nem USB, hanem Thunderbolt 3 interfész került – azonban a leendő felhasználók körét nemcsak ez a tény korlátozza alaposan, hanem az is, hogy a meghajtó ára 500, 700 vagy 1400 dollár lesz, attól függően, hogy 0,5, 1 vagy 2 TB-os kapacitást szeretnénk.

A készülék belsejében egyébként NVMe SSD működik, amelyet természetesen a Samsung maga gyárt. A meghajtót a vállalat elsősorban profiknak ajánlja, mégpedig olyan környezetbe, ahol fontos, hogy nagy mennyiségű adatokat is gyorsan lehessen gépek között hordozni. Elég félelmetes belegondolni, hogy egy 500 GB-os adattárolót kevesebb, mint 4 perc alatt lehet megtölteni teljesen – ha hagyományos merevlemezt használnánk, akkor a folyamat nagyjából 80 percig tartana, de még egy gyors SATA SSD-vel sem lehet a feladattal 20 percnél gyorsabban végezni.

Ahogyan említettük, a külső adattárolóknál a sebesség mellett a külső lehet még fontos, a Samsung dizájnereire pedig nem lehet panasz: a matt, fémből készült borítás nemcsak mutatós, hanem kellően strapabíró is ahhoz, hogy megvédje az SSD-t a véletlen sérülésektől. Az X5-ös széria tagjait az európai piacon holnaptól lehet megvásárolni.

Címkék