- 2018. december 18., 13:00
Öt ország hírszerzése közösen döntött arról, hogy megpróbálják megállítani a Huawei terjeszkedését.
Hirdetés

Aki azt hitte, hogy az USA kontra Huawei ügy több fordulatot nem tartogat egyelőre, az alaposan tévedett: a Wall Street Journal valamint az Australian Financial Review nyomozása alapján kiderült ugyanis, hogy öt ország is komoly nemzetbiztonsági kockázatot lát a Huawei termékeiben. Az öt ország az USA, Kanada, az Egyesült Királyság, Új-Zéland és Ausztrália. Valamennyien egy, a nyár folyamán tartott titkos találkozón egyetértettek abban, hogy a kínai gyártó terjeszkedését minden eszközzel meg kell állítani.

Azt már tudjuk, hogy az öt országból az USA álláspontja tekinthető a legdurvábbnak: Amerika gyakorlatilag teljesen kizárta a Huaweit az országból, és aktívan tesz azért, hogy mások is kövessék a példáját. Kanada álláspontja viszont érdekes, mert a mostani információk alapján szintén aggódik a Huawei miatt, korábban viszont Justin Trudeaux úgy nyilatkozott, hogy az 5G-s fejlesztéseknél fontos partnerként tekintenek a Huaweire. (A látszólagos ellentmondásra ugyanakkor magyarázat lehet, hogy a kínai gyártó valamilyen garanciát adott Kanadának, és ettől változott meg az ország álláspontja.)

Habár a felhasználók főleg az okostelefonok miatt ismerik a Huawei nevét, fontos tudni, hogy az USA-nak elsősorban nem a telefonokkal van a problémája, hanem a telekommunikációs hálózatok kiépítéséhez használt eszközökkel – a kínai gyártó ugyanis ezen a piacon is egyre nagyobb szereplőnek számít, ráadásul a küszöbön álló 5G-s forradalom további terjeszkedési lehetőséget biztosít a vállalat számára. Az USA elsősorban attól fél, hogy az infrastruktúra kompromittálódik.

Jelenleg a helyzet úgy fest, hogy a Huawei körül szorul a hurok – annak ellenére, hogy konkrét bizonyíték továbbra sincs arra vonatkozóan, hogy a gyártó termékeiben szándékosan elhelyezett kiskapu lenne, a fent megnevezett öt ország együtt már bőven képvisel akkora erőt, hogy az a globális piaci viszonyokra is hatással legyen. Ausztrália és Új-Zéland például teljesen megtiltotta a szolgáltatóknak, hogy Huawei termékeket használjanak az 5G-s hálózati infrastruktúra felépítésénél, de hasonló korlátozás az USA-ban és Tajvanon és érvényes, Japán pedig gondolkodik a bevezetésén.

Hozzászólások