- 2019. január 2., 12:00
Ezt mondjuk eddig is tudtuk, de most legalább Mark Zuckerberg is beismerte ezt.
Hirdetés

A tavalyi év nem a Facebook éve volt, rögtön januárban kirobbant a Cambridge Analytica botrány, amely eléggé megtépázta a szolgáltató hírnevét, és bár sok fejlesztés történt azóta, újabb problémák és visszásságok is bőven kerültek a felszínre. Mark Zuckerberg, hogy mentse a helyzetet, folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt arról, hogyan haladnak a fejlesztések – a legutóbbi, a témával foglakozó bejegyzése pedig egy érdekes dolgot is tartalmazott. Mégpedig azt, hogy most már Zuckerber is úgy látja, hogy minden problémát nem lehet megnyugtatatóan rendezni.

A bejegyzés a politikai vélemény befolyásolására létrehozott tartalmak és a gyűlöletbeszéd kategóriájába eső tartalmakat említette; ezeknél pedig valóban könnyű belátni, hogy bármilyen védelmi mechanizmust is dolgoz ki a szolgáltató, mindig lesznek új módszerek, amivel meg lehet kerülni azokat. Kicsit olyan ez, mint a vírusok és vírusirtók harca; mivel a vírus készül először, olyan szoftver sosem lesz, amely mindig minden kártevőt felismer.

Persze a bejegyzésből kiderül az is, hogy a Facebook nem törődik azért bele teljesen a helyzetbe: a szolgáltatónál egyre több ember foglakozik az ilyen jellegű tartalmak moderálásával és törlésével, a hozzájuk kapcsolódó fiókok letiltásával. A vállalat ezen felül a mesterséges intelligenciát is segítségül hívja, hogy a meglévő minták alapján segítse a vadászatot a jövőben megjelenő kártékony tartalmak esetében is, és a korábbinál jobban együttműködik a megfelelő hatóságokkal is.