- 2019. január 9., 16:00
Ha most még nem is sikerült átlépni a határt, a hónap végére minden bizonnyal meglesz a mérföldkő.
Hirdetés

A mesterséges intelligencia és a személyi asszisztensek piaca felívelőben van, és nagyon úgy néz ki, hogy aki eddig nem vetette meg a lábát ezen a területen, az már nem is fogja. Jelenleg a Google, az Amazon, az Apple és a Microsoft a legnagyobb szereplők, rajtuk kívül pedig csak pár olyan próbálkozás van, amelyik – legalább lokális szinten, mondjuk Kínában vagy Dél-Koreában – sikeres. Az persze nem meglepő, hogy a Google az élmezőnyben van, most pedig az is kiderült, hogy bizonyos szempontból utcahosszal vezet: a becslések szerint január végén már 1 milliárd olyan eszköz lesz használatban, amelyen valamilyen formában működik a Google Assistant.

Ez a szám nyilván nemcsak az androidos telefonokat takarja, hanem az iOS kütyüket is, az okostévéket, fülhallgatókat, okosórákat és okoshangszórókat is magába foglalja. Az 1 millliárd azonban így is rengeteg, és szinte biztos, hogy a Google a továbbiakban is előnyben lesz a konkurensekkel szemben – egyszerűen azért, mert minél többen használnak valamit, az annál jobb lesz. A Google machine learning és mesterséges intelligencia segítéségével (is) csiszolgatja a termékeit, több felhasználó így automatikusan több szolgáltatást is jelent. Csak összehasonlításképpen, az Amazon szintén nagyon sikeresnek mondható Alexája nagyjából 100 millió terméken érhető el világszerte.

Fontos hozzátenni ehhez, hogy az aktív felhasználók száma ennél biztosan jóval kevesebb – azt sem a Google sem az Amazon nem árulta el, hogy pontosan hányan használják rendszeresen a szolgáltatásokat. A Google annyit viszont elmondott, hogy egy év alatt négyszeresére nőtt az aktív bázis.