- 2019. február 1., 14:00
Egyelőre nem tudni, milyen hatása lesz Amerika kampányának, de lehet, hogy nem fogunk neki örülni.

Amerika továbbra is gőzerővel azon dolgozik, hogy minden szövetségesét rávegye arra: szabaduljon meg a Huawei eszközeitől. Alapvetően nem a telefonokkal van a gondja az USA-nak, hanem azokkal a készülékekkel, amelyeket a hálózatüzemeltetők használnak az infrastruktúra fejlesztésekhez. Az amerikai hatóságok azt állítják – noha erre vonatkozó konkrét bizonyítékot mind a mai napig nem mutattak be –, hogy a Huawei összejátszik a kínai állammal, és termékei hátsó ajtókon keresztül lehetőséget adnak a hálózaton zajló forgalom megfigyelésére.

A Huaweinek a távközlési háttérrendszerek piacán nagyon nagy, 40 százalék körüli a részesedése, és az 5G-s hálózatok bevezetése jó alkalmad adna arra, hogy befolyása még tovább növekedjék. Amerika valószínűleg pont ezt szeretné elkerülni – valamint nyilván cél az is, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban az USA minél jobb pozíciókat szerezzen magának.

Az EU-ban egyelőre nem tiltólistás egyetlen Huawei termék sem, azonban reakciók már vannak; a Vodafone csoport például pár nappal korábban felfüggesztette a Huawei maghálózati eszközök telepítését egészen addig, amíg nem tisztázódik megnyugtatóan a Huawei termékekkel kapcsolatos politikai vita.

Most pedig véleményt fogalmazott meg a Deutsche Telekom is; a vállalat még nem döntött arról, hogy a jelenleg zajló és a közeljövőben kiírásra kerülő tendereken a Huawei-t kizárja-e, erre tehát csak további fejlemények tükrében fog sor kerülni, ha egyáltalán. A német óriás szerint ugyanakkor komoly probléma adódhat abból, ha a helyzet odáig jut, hogy a Huawei termékek tiltólistára kerülnek az EU-s beszerzéseknél. Ebben az esetben ugyanis az 5G-s hálózatok bevezetése sokat, akár 2 évet is csúszhat.

Az 5G-s hálózatokhoz kapcsolódó fejlesztési pályázatokat várhatóan a legtöbb szolgáltató ebben az évben valamint 2020-ban fogja kiírni, egyelőre megjósolhatatlan, hogy ezek lebonyolításában fog-e bármilyen fennakadást okozni az igen feszült amerikai-kínai viszony.

Hozzászólások