- 2019. február 26., 11:00
Az MWC egyik kérdése az volt, hogy lesz-e bármilyen hatása a nemzetközi helyzetnek a Huaweire. Nagyon nem lett.
Hirdetés

Az MWC egyik slágertémája idén is az 5G. Ez így kicsit érdekesen hangzik, de a helyzet az, hogy a nagyobb gyártók (Ericsson, Huawei) már évek óta demózzák az újgenerációs hálózati megoldásaikat, így idén ők nagyon újat nem mutattak – az MWC, 5G téren, inkább a konzumer termékek miatt érdekes.

Azonban ne feledjük, hogy a Huawei számára így is nagy volt a tét: a vállalat az USA és a Kína közötti politikai csatározás középpontjába került, így a kiállítás fontos kérdése volt, hogy a felhasználók és az iparági szereplők hogyan viszonyulnak a gyártóhoz. Nos, a helyzet az, hogy a politika – nagyon helyesen – kívül maradt, ekkora tömeg pedig talán még sosem volt a Huawei B2B standján.

A háttérben ráadásul a helyzet megoldódni látszik. A konzumer termékek iránti bizalom egyáltalán nem rendült meg, a Huawei termékekből több fogy, mint valaha. Ami pedig a vállalati (B2B) termékeket illeti, USA és Ausztrália továbbra sem kér a gyártó megoldásaiból, azonban a Huawei számára sokkal fontosabb európai piac szinte biztosan nem fog bezárulni a kínai beszállítók előtt.

Amerika ugyan szerette volna elérni ezt, Európa viszont nem fog belemenni egy olyan politikai csatározásba, amelyből mindenki csak rosszul jöhet ki (Kína egyébként is kevésbé érezné meg a Huawei európai kitiltását, mint mondjuk az európai autógyártók azt, ha nem szállíthatnának Kínába). Helyette lesz egy európai hatósági szabvány, amelynek minden gyártó meg kell, hogy feleljen. Az EU ezzel garantálja a biztonságot anélkül, hogy a versenyt bármilyen szinten is korlátozná. Ezt az álláspontot a legtöbb európai szolgáltató is osztja; egyre többen nyilatkoznak arról, hogy az 5G-s hálózat kiépítésekor a Huawei termékeivel (is) számolnak. Ezt megerősíti, hogy információink szerint több európai szolgáltatóval a Huawei előrehaladott tárgyalásokat folytat, vagy már szerződést is kötött az 5G hálózat kiépítésére vonatkozóan.

Ami a hazai helyzetet illeti, információink szerint a három hazai szolgáltató közül az egyikkel állapodott meg a Huawei (a szerződés az 5G-s hálózat kiépítésének első üteméről szól), egy másikkal pedig előrehaladott tárgyalásokat folytat; mindent egybevéve jó esély van arra, hogy Budapesten 2019 utolsó negyedében kereskedelemi célú 5G-s hálózat indulhat.

Hozzászólások