- 2019. május 21., 10:00
A tegnap életbe léptetett tiltást máris feloldotta az USA, igaz csak korlátozott időre és csak részlegesen.
Hirdetés

Az USA kormánya villámgyorsan 90 napos halasztást adott a Huaweijel szemben alkalmazott szankciók bevezetésére, amely részben alátámasztja, hogy Trump és hivatala csak a kereskedelmi háború egyik eszközeként, elsősorban a nyomásgyakorlás miatt tették a Huaweit és más hozzá köthető vállalatokat az ún. Entity Listre. A hivatalos kommunikáció szerint azért hozták meg a halasztásról szóló határozatot, hogy a Huawei a továbbiakban is tudja biztosítani a meglévő hálózatokhoz kapcsolódó háttértámogatást, és hogy a mobiltelefonokhoz kiadott szoftverfrissítéseket is el tudja juttatni a felhasználóihoz.

A 90 napos haladék értelmében a vállalat az Android licencet máris visszakapta, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a halasztás elsősorban a szoftverekre és szolgáltatásokra vonatkozik, hardvert a kínai gyártó továbbra sem kaphat amerikai cégektől. Ennek rövid távon nem szabad, hogy hatása legyen a termelésre, mert a Huawei – hogy mindenre felkészüljön – hatalmas raktérkészleteket épített fel a kulcsfontosságú amerikai alkatrészekből. És a szoftveres könnyítés sem teljes, a Huawei új eszköznél nem használhatja a Google szolgáltatásait.

Mindez azt jelenti, hogy a holnap bemutatásra kerülő Honor 20 és Honor 20 Pro nincs veszélyben, és szinte biztos, hogy a Huawei már a Mate X esetében is megkapta azokat a tanúsítványokat, amelyek értelmében mindhárom mobil teljes értékű androidos telefon lehet.

A halasztó határozat értelmében a teljes tiltás augusztus 19-től lesz érvényes, már ha az USA és Kína addig meg nem oldják a közöttük lévő feszültséget.

Címkék
Hozzászólások