- 2019. május 27., 09:00
A vállalat alapítója, Ren Zhengfi szerint a Huawei tudna függetlenedni Amerikától, de nem akar.

A Huawei alapítója nem sokszor nyilatkozik, a mostani események fényében azonban nem meglepő, hogy a nyilvánosság elé állt, és elmondta véleményét a jelenlegi krízisről. A Zhengfei elsősorban azt hangsúlyozta, hogy egyetlen olyan vállalatot sem hibáztat, amely nem szállít cégének, hiszen senki sem önszántából döntött így, hanem azért, mert az amerikai kormány hozott egy határozatot, amelyet be kell tartani. Emellett az alapító elmondta azt is, hogy a Huaweinek szüksége van az amerikai chipekre és a szoftverekre – ami éles ellentéte annak, mint amit a cég még pár napja is kommunikált.

Tény, hogy a Huawei nincs könnyű helyzetben; ha nem is rövid távon, de pár év alatt a vállalat a chipeket és az Androidot is tudná pótolni, azonban az teljesen esélytelennek tűnik, hogy a Google szolgáltatásai nélkül komolyan labdába tudna rúgni telefonjaival a nemzetközi piacon. Könnyen lehet, hogy Zhengfei nyilatkozata is azt a célt szolgálja, hogy valamilyen módon elősegítse a további együttműködést. A tilalom ugyanis nem azt jelenti, hogy a Huaweijel minden együttműködés tilos, hanem „csak” azt, hogy bármilyen megállapodásra az USA kormányának is rá kell bólintania. Azaz ha a Google például a halasztás 90 napos időtartama alatt beszerzi az USA kormányától az engedélyeket, akkor a Google szolgáltatásai a jövőben megjelenő Huawei mobilokon is elérhetők lesznek, ha az ARM beszerzi az engedélyt, akkor a Kirin chipek gyártása is folytatódhat, stb.

Ezzel együtt kérdéses a vállalat jövője akkor, ha nem lesz megállapodás – egyelőre minden marad a régiben, mert a Huawei rengeteg készletet halmozott fel a kritikus, nem igazán vagy nehezen pótolható alkatrészekből, de egyszer minden raktárkészlet elfogy. Az okostelefonos részleg várható bukdácsolása mellett ugyanakkor az is tény, hogy a Huaweinek vannak olyan termékei is, amelyek amerikai technológia nélkül működnek – az 5G-s hálózatok fejlesztéséhez szükséges kütyük mind ilyenek, így ezen a téren technológiai fennakadás nem lesz. A kérdés az, hogy a bizalom magmarad-e a Huawei irányában vagy sem.

Hozzászólások