- 2019. május 28., 10:00
És már nemcsak egyetlen gépen lesz elérhető; ez lehet az új őrület.
Hirdetés

Az ASUS éppen egy éve, a Computex 2018 előestéjén mutatta be a ZenBook Pro ScreenPaddal szerelt verzióját, amelyben a touchpad helyét egy érintőképernyő vette át. Az idén harmincadik születésnapját ünneplő ASUS úgy döntött, hogy továbbviszi a koncepciót. A ScreenPad 2.0 nagyobb, szélesebb és gyorsabban reagál elődjénél – ám ennél is fontosabb, hogy már nemcsak a ZenBook Pro gépekben lesz benne, hanem a Flip és az S széria is megkapja.

Az első verzió értelemszerűen még nem volt eléggé kiforrott; nemcsak az volt a gond, hogy az ASUS nem igazán tudta, hogy mit kezdjen az extra felülettel, hanem az is, hogy a kijelző kezelése körülményes volt, az interfész pedig lassan működött, sokszor nem is reagált az érintésre. Mindemellett még az akkut is szívta rendesen, ha be volt kapcsolva a ScreenPad, akkor az akku élettartama negyedével csökkent, ami rengeteg. A ScreenPad 2.0 viszont ezeket a hiányosságokat szépen átadja a múltnak!

A ScreenPad nagyobb lett – nem sokkal, 5,5 helyett 5,65 colos képátlója van. Viszont 18:9-es a képaránya (2160×1080 pixeles felbontás mellett), így a változás szembetűnő. Az jó kérdés, hogy van-e értelme ennyire széles touchpadot használni 16:9-es kijelző mellé, de hajlunk afelé, hogy a ScreenPad 2.0 annyira egyedi megoldás, hogy lehet létjogosultsága a dolognak.

A kezelést teljesen újragondolták a mérnökök, a ScreenPad 2.0 most már teljes értékű kijelzőként látszik, így a Windows natív módon, extra szoftver nélkül kezeli. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bármilyen alkalmazást egyszerűen az egérrel áthúzhatunk rá – tulajdonképpen csak azt kérdezhetnénk, hogy ez eddig miért nem így működött? Szerencsére a reszponzivitással kapcsolatos dolgok is megoldódtak, amikor pedig alkalmazásindítóként működik a felület, akkor az interfész gyakorlatilag az okostelefonokat idézi. A funkciók viszont alapvetően nem változtak, így a felületet használhatjuk alkalmazásokhoz igazított kezelőfelületként, másodlagos kijelzőként és általános kezelőpanelként – például alkalmazások indítására.

A kijelző vezérlését a tavalyi modellnél a dedikált GPU végezte, a ScreenPad 2.0-t viszont a processzorba integrált GPU hajtja meg; az ASUS szerint ezzel az energiafelhasználás nagyjából a harmadára csökken, ami elég nagy fejlődést jelent – és mivel a gép akkumulátorának kapacitása is nőtt, egy feltöltéssel most már 9 óra használatot várhatunk, ami teljesen jó érték.

A ScreenPad 2 a ZenBook 13, 14 és 15 colos változata mellett a ZenBook Flip 15 colos verziójába és a VivoBook S 14 és 15 colos verziójába is bekerül – de természetesen valamennyi modellt lehet majd nélküle is kérni.

Címkék