- 2019. május 30., 17:00
A QNAP Guardian két különálló processzort kapott, amelyek segítségével három funkciót lát el nagyon hatékonyan.
Hirdetés

A QNAP idén nem hozott túl sok hardveres újdonságot a Computexre, mert a termékpaletta teljesen rendben van, a NAS-ok és más hálózati adattárolók életciklusa pedig jóval hosszabb, mint az átlagos IT termékeké. A magunk részéről csak pozitívan tudjuk értékelni azt, ha egy gyártó nem minden eszközzel a profitot hajhássza. A QNAP megtehetné, hogy szoftverfrissítést csak bizonyos ideig nyújtj a termékeihez, és évről évre kiadja (szinte) ugyanazokat a NAS-okat más típusjelzéssel; a vállalat inkább azt az utat választotta, hogy a firmware-t minden olyan termékre kiadja, amelynek a hardvere alkalmas az új verziók futtatására.

Egy érdekesség azért volt a gyártónál, mégpedig a Guardian névre keresztelt QGD-1600P. Ez a switch elsősorban azért különleges, mert a QNAP három terméket gyúrt össze benne; egy switchet, egy NAS-t és egy Edge computing rendszert. Az remekül látszik, hogy az átlagosnál jóval több feladat hárul(na) a processzorra, ezért a kütyüben két CPU is van; a NAS-t és az Edge funkciókat az Intel Celeron J4115 vezérli, a switchet pedig egy Microsemi VSC7425-ös lapka irányítja. A switchre összesen 18 port került, közülük négy PoE támogatást is nyújt, így IP-kamerák vagy más switchek tápellátására is alkalmas az adatforgalom lebonyolítása mellett.

A NAS funkciókhoz a hardver 2,5 colos meghajtókhoz kínál csatlakozást, illetve van benne két PCIe slot is, ezekbe szintén pakolhatunk SSD-t vagy 10 Gbps-os hálózati adaptert. A NAS szolgáltatások egyeznek azzal, mint amit a QNAP dedikált hálózati adattárolói nyújtanak, hiszen a Guardianon is a QTS fut. A kütyü emellett pedig még HDMI kimenettel is rendelkezik, így a QTS használatához közvetlenül is köthetünk rá monitort.