- 2019. június 19., 16:00
A kínai gyártó 40-60 milliós csökkenésre számít az eladásoknál, ha a helyzet nem oldódik meg.
Hirdetés

Jelen állás szerint a Huawei augusztusig kapott haladékot, a 90 napos határidő lejárta után – ha az USA és Kína addig nem jut dűlőre – az amerikai vállalatok semmilyen terméket nem szállíthatnak és semmilyen szolgáltatást nem nyújthatnak a kínai gyártó számára. A Huawei eddigi nyilatkozataiból úgy tűnt, hogy a vezetés nem aggódik túlzottan, most viszont már annyi partner mondta vissza az együttműködést, hogy a gyártó maga is hatalmas visszaesésre számít a globális piacon. Darabszámban 40-60 milliós csökkenést, ami rengeteg. A fő gondot egyébként nem is az okozza, hogy a hardvergyártók sorra farolnak ki, hanem az, hogy most már a szolgáltatók sem akarják forgalmazni a telefonokat, mert attól félnek, hogy ha a helyzet eldurvul, akkor a vásárlók csalódni fognak a termékekben – ennek hatása pedig a szolgáltatókon csapódna le elsősorban.

Hivatalos adatok még nincsenek arról, hogy a botrány hatására hogyan változtak az eladások, nem hivatalosan azonban több forgalmazó is jelezte, hogy nagyjából a felére esett vissza a forgalom.

Közben érdekes fejlemény – bár szintén nem hivatalos – hogy állítólag most már nemcsak a Google, hanem több más amerikai gyártó is azért lobbizik a kormánynál, hogy a Huaweit vegyék le az Entity Listről, mert a tiltás komoly nemzetgazdasági hatással is járhat, ha a tech szektor bevétele csökken és ezért munkásokat kell elbocsátani.

A Huawei eközben bemutatta a Honor 20-at (valószínűleg ez a telefon még a botrány előtt megkapta a szükséges tanúsítványokat, ezért támogatja a Google összes szolgáltatását), amely az állatorvosi ló lesz a jelenlegi helyzetben. A kínai gyártó nagyon jól le fogja tudni mérni vele, hogy a felhasználók mennyire bíznak a cégben – a vállalatnál mindenesetre úgy készülnek, hogy rosszabb esetben, vagyis ha a kereslet jelentős mértékben elmarad a várttól, akkor a telefon forgalmazása le fog állni. Ebben az esetben a saját operációs rendszer bemutatkozásáig a Huawei a kínai paicra koncentrál majd, hogy némileg kompenzálni tudja a kieső forgalmat.

Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások