- 2019. augusztus 9., 11:00
Egy szoftverfrissítés elrejti az akkumulátor állapotát, ha az nem eredeti, hanem utángyártott termék.
Hirdetés

Az Apple számtalanszor bebizonyította már, hogy mennyire kisstílű húzásokra képes; ezek egyértelműen jelzik, hogy a vállalat számára a profit az első, nem pedig az, hogy a felhasználók elégedettek legyenek. A gyártó most ismét tanúbizonyságát tette annak, hogy magasról tesz a felhasználókra: az iOS ugyanis kapott egy frissítést, amelynek „hála” az operációs rendszer egyes modelleken mostantól csak akkor mutatja meg az akkumulátor aktuális állapotát (nem a töltöttséget, hanem az elhasználódást jelző értéket), ha az eredeti és hivatalos márkaszerviz szerelte be.

Az iFixit szerint nem hibáról van szó, hanem szándékos lépésről; az Apple pedig könnyedén tudja követni, hogy melyik áramforrás eredeti és melyik nem, mert a jóváhagyott termékekben van egy speciális chip. Ez a chip egy egyedi kódot tartalmaz, ami az akkumulátort a telefonhoz köti (és fordítva). Vagyis nem elég mostantól az, hogy a csereakkumulátor eredeti legyen, még arra is szükség van, hogy hivatalos szerviz végezze a cserét, mert a telefont csak az Apple saját szervizeszközeivel lehet megtanítani az új akkumulátor kódjára. Amennyiben a csere nem az Apple előírása szerint történik, a telefon rendszere egy teljesen új, tökéletes, eredeti akkumulátorral is azt mutatja majd, hogy az akkumulátor elhasználódott, és cserére szorul. A telefon mondjuk ettől még működik.

A korlátozás egyelőre csak az iPhone Xr, Xs és Xs Max modelleket érinti, de ne legyenek kétségeink afelől, hogy a jelenleg csak széles körben tesztelt „funkciót” hamarosan minden iPhone meg fogja kapni. Viszont ha bevezetik, akkor az azért elég sok kérdést felvethet: az Apple ugyanis nemrégiben, az év első negyedében engedélyezte a márkaszervizeknek, hogy a telefonokat más gyártóktól származó akkumulátorokkal javítsák, ha azok megfelelő minőségűek. Aki tehát így cserélt áramforrást, az valószínűleg nem örül majd túlságosan az új fejleménynek.

Noha az Apple hivatalos álláspontja az, hogy nem a magasabb árak (és így a magasabb profit) miatt hozza meg ezeket a döntéseket, a szakértők többsége úgy véli, hogy a háttérben mégis ez áll, nem pedig a vállalat által hangoztatott minőségellenőrzés feletti kontroll. Tény, hogy a minőséget nemcsak saját beszállítókkal lehet garantálni, hanem folyamatos ellenőrzésekkel is.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00