- 2019. augusztus 14., 13:00
Mégpedig azért, mert a vállalatnál kíváncsiak voltak arra, hogy a mesterséges intelligencia pontosan dolgozik-e.
Hirdetés

A digitális személyi asszisztensekkel kapcsolatban gyakran felmerül, hogy az okoshangszórók illetve más alkalmatosságok rögzítik-e a beszélgetéseket vagy sem. Az evidens, hogy mivel a parancsok feldolgozása sokszor nem helyben, hanem a felhőben történik, ezért használat közben van felvételkészítés – viszont kiderült már az Amazonról, az Apple-ről és a Google-ről is, hogy a szolgáltatásaik akkor is továbbítottak hangfelvételeket a központba, amikor használaton kívül voltak és csak parancsra vártak. Mindezek után nem meglepő, hogy kiderült: a Facebook is csinált hasonlót. A szolgáltató a hangalapú beszélgetéseknél élt a trükkel: külsős partnerek készítették el a beszélgetések lenyomatát azért, hogy a vállalatnál összehasonlíthassák a szöveget azzal, amit a mesterséges intelligencia rögzített.

A privát beszélgetések lehallgatásának tényét a Facebook elismerte, ugyanakkor a vállalat közölte azt is, hogy azonnali hatállyal leállította ezt a gyakorlatot. Ez utóbbi akár még üdvözlendő is lenne, ha nem a sokadik, a privát szféra biztonságát semmibe vevő dologról lenne szó a Facebook kapcsán. Illetve kissé aggasztó az is, hogy korábban Mark Zuckerber eskü alatt vallotta, hogy a Facebook nem gyűjt hanganyagokat a reklámok még pontosabb célba juttatása érdekében. Igaz, ez a vallomása nem áll szöges ellentétben a mostani helyzettel, mert csak azt állította, hogy a Facebook nem hallgatózik „random” módon annak érdekében, hogy a felhasználók egyéni preferenciáit még jobban megismerje. Vagyis a Facebook csak akkor használja a mikrofont, ha a felhasználó olyan szolgáltatást vesz igénybe, amihez kell a mikrofon is.

A részletek nyilvánosságra kerülését követően Írországban vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy a Facebook ezzel a cselekedetével megszegte-e az Európai Unió adatvédelmi szabályozását vagy sem. Az ügynek tehát biztos, hogy lesz még folytatása.

Címkék