- 2019. szeptember 25., 00:00
Az Apple eddig egy füst alatt foglalkozott a telefonok és tabletek szoftverével; ez mostantól másképp lesz.
Hirdetés

Megjelent az Apple mobil operációs rendszerének, az iOS-nek a 13.1-es változata, ennél azonban sokkal fontosabb, hogy az iOS új verziójával együtt az iPadOS első változata is bemutatkozott. A vállalat elsősorban azért döntött amellett, hogy a telefonok és tabletek szoftverét a jövőben – részben – külön fejleszti, hogy a táblagépre optimalizált funkciók biztosan ne legyenek semmilyen negatív hatással a mobilok működésére. Illetve így természetesen meg lehet majd osztani a fókuszt is: a tableteknél például fontosabb a játék mód és az osztott képernyős üzemmód, így ezek előtérbe kerülhettek, más lesz a kezdőképernyő és a rendszer támogatja az egerek használatát. Az Apple hangsúlyozta, hogy az alapok azonosak az iOS-sel, de a jövőben egyre több fícsör alakul majd át úgy, hogy a tabletek használatát kényelmesebbé tegye.

A rendszer első verziója az iPadOS 13.1-es tehát, amely az alábbi készülékekre telepíthető:
• iPad Pro 12.9 (2018)
• iPad Pro 12.9 (2017)
• iPad Pro 12.9 (2015)
• iPad Pro 11 (2018)
• iPad Pro 10.5 (2017)
• iPad Pro 9.7 (2016)
• iPad Air (2019)
• iPad Air 2
• iPad (2018)
• iPad (2019)
• iPad Mini (2019)
• iPad Mini 4

Az iPadOS egyik fontos újítása az új kezdőképernyő; az ikonok közötti helyet az Apple kicsit szűkebbre vette, így van hely néhány widget számára is. Fontos újítás a Sidecar, amely segítségével az iPad bármilyen Mac számítógéphez csatlakozva második kijelzőként szolgál; a kütyük között vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolatot használva. Vannak új gesztusok is: a kivágás, másolás és beillesztés például háromujjas simításokkal (is) működik. A toll is kezesebb lett, mert késleltetése 20-ról 9 ms-re csökkent, így most már teljesen olyan élmény használni az Apple Pencilt, mint egy igazi ceruzát.

Fejlődött a többablakos nézet is a tableten; osztott képernyőt használhatunk ugyanannak az alkalmazásnak a futtatására két példányban, vagy két más app párhuzamos használatához is, az ablakos nézet pedig akkor hasznos, ha valaki – mondjuk – a leveleit szeretné ellenőrizni anélkül, hogy kilépne abból az alkalmazásból, amit éppen használ.

Az iPadOS néhány olyan fícsört is hoz tovább, ami az androidos világban már régóta alapnak számít. Ilyen például az USB stickek és kártyaolvasók támogatása az USB-C csatlakozón keresztül. Természetesen az összes olyan kütyü működik, amely USB-s meghajtóként látszik, így akár fényképezőgépet is lehet közvetlenül az iPadokra csatlakoztatni.

Az iPadOS szoftverei is jobban kihasználják a nagy képernyőt; a Safari például már nem kötelezően a mobil weboldalt tölti be; rengeteg site esetében kérhető az asztali változat kissé módosított, érintésekre optimalizált verziója is. Az Apple azt ígéri továbbá, hogy az optimalizációknak hála a rendszer gyorsabb is, mint elődje volt.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00