- 2019. november 5., 13:00
Az USA napokon belül kiadhatja a kínai gyártóval való kereskedéshez szükséges engedélyeket.
Hirdetés

Úgy tűnik, hogy győz a józan ész (vagy legalábbis a lobbi) a Huawei ügye kapcsán, amely az ameirkai-kínai kereskedelmi háború egyik jelképévé vált. A Bloomberg Wilbur Ross kereskedelmi minisztertől úgy értesült, hogy a kormány nagyon hamar ki fogja adni azokat az engedélyeket, amelyek birtokában a Huawei működése visszatérhet a régi kerékvágásba – legalábbis ami a fogyasztói üzletágat illeti. Az engedélyek kiadása ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a Huawei lekerülne a tiltólistáról.

Becslések szerint a kínai gyártó 2018-ban 11 milliárd dollár értékben vásárolt amerikai termékeket, de a nemzetgazdaság fejlődéséhez ennél nagyobb mértékben járulhatott hozzá – például azért, mert a Google szekerét is tolta azzal, hogy rengeteg androidos telefont értékesített.

Az amerikai kormányhoz egyébként összesesen 260 kérelem érkezett engedélyek ügyében, ebből is látszik, hogy a Huawei működése az amerikai gazdaságra is elég nagy hatással van. Egyébként rengeteg amerikai cég felszólalt a tiltás ellen – bár nem feltétlen korrektségből, hanem azért, mert attól félnek, hogy ha a tiltás érvényben marad, akkor Kína kifejleszti a helyettesítő megoldásokat, amelyek később az amerikai termékek versenytársai lesznek.

A várakozások szerint az engedélyeket legkésőbb november közepéig mindenki megkapja, mert az átmeneti kereskedelmi engedélyek akkor járnak le. Szakértők továbbra is azon a véleményen vannak, hogy a Huawei csupán egy ütőkártya az USA kezében azért, hogy Amerika kedvezőbb pozíciókat alkudhasson ki. A kínai gyártó továbbra is tagadja, hogy termékei bármilyen biztonsági kockázatot jelentenének, az USA pedig továbbra sem mutatott be olyan bizonyítékot, ami alátámasztaná azokat a vádakat, amelyek alapján a vállalat a tiltólistára került.

Ez is érdekelhet
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00
2020. június 5., 17:00
2020. június 8., 10:00
Hozzászólások