- 2020. február 24., 14:00
A felhasználók nem teljesen értik, hogy mi működik és mi nem, ezért a Google tisztázta a helyzetet.
Hirdetés

Amint arról a Geeks.hu hasábjain is többször beszámoltunk, a Huawei 2019. május 16-án került felt az Entity Listre, ettől az időponttól kezdve az amerikai vállalatok nem vagy csak külön engedély birtokában köthetnek új szerződést a telefongyártóval. A Huawei készülékei így ettől az időponttól kezdve nem jogosultak a Google szolgáltatásainak használatára; a felhasználók számára ugyanakkor zavaró lehet, hogy egyes telefonokra még frissítések is érkeznek, más modelleken pedig egyáltalán nem futnak a Google szolgáltatások.

Habár a helyzet szerintünk nem túl bonyolult, a Google mégis sok visszajelzést kap a felhasználóktól, így közzétette, hogy mi működik jelenleg és mi nem. Eszerint az összes olyan Huawei és Honor készülék, amelyre a kínai gyártó a kereskedelmi forgalomba hozatali engedélyt 2019. május 16. előtt megszerezte, pontosan úgy használható, mint korábban bármelyik Huawei mobil. A Google szolgáltatásai ezeken a modelleken elérhetők – bár a Google hozzátette, hogy minderre csak az amerikai kormány külön engedélyével van lehetőség, tehát a dolog csak addig működik, ameddig ezt az engedélyt a kormány nem vonja vissza.

A 2019. május 16. után megjelent telefonokon viszont a Google nem nyújthat semmilyen szolgáltatást, ezért ezeken a készüléken nem elérhető a Play áruház, és a legtöbb Google alkalmazás sem fut – vagy ha igen, akkor nem teljes funkcionalitással, mert a Google-fiókba való bejelentkezés sem működik. Ezt a Google központilag szabályozza, a tiltás tehát megkerülhetetlen. Részben ezért a Google nem is javasolja, hogy az olyan mobilokra, mint amilyen például a nemrég nálunk is tesztelésen járt Mate 30 Pro, a felhasználók telepítsék az appjait. De a Google azért sem javasolta a telepítést, mert a Play Áruház nélkül a külső forrásból származó telepítők ellenőrzése nem megoldott, ezért sokkal könnyebb velük bekapni egy vírust vagy valamilyen más kártevőt a telefonra.

A Huawei számára sajnos nem túl jó hír, hogy a jelenlegi álláspont szerint Amerika és a vállalat álláspontja nemhogy nem közeledik egymáshoz, hanem az elmúlt hetekben annyira eltávolodott egymástól, mint korábban még soha.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00