- 2020. március 26., 15:00
Ezúttal nem Párizsban, hanem az interneten volt a bemutató. Google nélkül, profi kamerával támadnak a telefonok.
Hirdetés

A Huawei a mai napon bemutatta a P40 és P40 Pro okostelefonokat. Egyelőre csak ezt a két modellt, viszont a széria idén négytagú lesz, mert a március elején bemutatott P40 Lite, a most érkezett P40 és P40 Pro mellé egy még erősebb változat, a P40+ is érkezni fog, de majd csak valamikor május környékén. Apró érdekesség, hogy a P40 és a P40 Pro az Anna és Elsa kódneveket kapták a fejlesztés során.

A Huawei most már rendszeresen évente két alkalommal mutat be új telefonokat, a Mate széria pedig mindig hardverben újít, a P sorozat pedig a jobb fotózásra koncentrál. Anno a P sorozatban jelent meg az első mobil dupla optikával például, tavaly a P30-cal pedig a vállalat először nem RGGB szenzort, hanem RYYB szenzort használt a fő kamera esetében. Tekintettel arra, hogy tényleg a kamera a legfontosabb a telefonoknál, kezdjük is ezzel.

A cél adott: a vállalat azt szeretné elérni, hogy az emberek, hacsak nem a fotózásból élnek, ne is gondolkodjanak azon, hogy DSLR és MILC gépet vigyenek magukkal, ha Huawei mobil lapul a zsebben. A cél elérését a P40/P40 Pró duóban három illetve négy kamara, egy bivalyerős chip és mesterséges intelligencia segíti, meg egy sor olyan szolgáltatás, amely nemcsak papíron, hanem a gyakorlatban is praktikus lehet. Ha belegondolunk abba, hogy pár éve a gyártók még azzal küzdöttek, hogy az az egy kamera, ami a telefonokra kerül, értékelhető képet készítsen, lenyűgöző látni, meddig jutottak mostanáig. Persze mindenki tudja – maga a Huawei is –, hogy a DSLR minőség nem igazán elérhető, azonban jól megközelíteni lehet, és ez tényleg elég is ahhoz, hogy a legtöbben a mobilt használják fotózásra elsősorban.

A Huawei egy ideje már 2×2-es, quad pixel technológiát használ a zajcsökkentés érdekében a prémium modelleknél; ez nincsen másképp idén sem, azonban a szenzor felbontása 40-ről 50 MP-re nőtt az elsődleges kameránál, így a telefonnal a korábbi 10 helyett 12,5 MP-es fotók készülhetnek. A P30-ból ismerős RYYB szűrő természetesen maradt, ez nagyjából 40%-kal több fényt enged be az RGGB megoldásokhoz képest, és a Huawei a szenzor fizikai méretét is növelte: az iPhone 11 1/2,55 colos és a Samsung S20 széria 1/1,76 colos szenzorához képest 1/1,28 colos az érzékelő a P40-ben és a P40 Próban is. Természetesen van optikai stabilizátor is, a fókuszállítás pedig PDAF technológiával villámgyors. Az elsődleges objektív 27 mm-es látószögűnek felel meg, fényereje pedig f/1.8.

Újdonság, hogy most már a 12 MP-es zoom kamera is RYYZ szűrőt kapott (és 12 MP-es felbontása miatt a teljes fotót ez az objektív készíti), vagyis ez a kamera is jobb teljesítményre lesz képes gyengébb fényviszonyok között (este, beltéren, stb.) A P40 Pro második generációs periszkópos zoom kamerája 5×-ös nagyításra képes, amit az AI hibrid módban 10×-es értékre tud elég jó, digitális módban pedig 50×-es értékre feltornászni jó eredménnyel. A harmadik kamera a P40 Próban 40 MP-es (10 MP-es fotókat készítm 3:2-es képarány mellett) és nagylátószögű, a negyedik pedig alacsony felbontású ToF.

A P40-ben a zoom kamera csak 3×-os nagyítást tud és 8 MP-es, a nagylátószögű modul pedig 16 MP-es. ToF kamera ezen a telefonon nincs. A P40 Pro+-ra viszont kerülni fog egy ötödik, 10×-es optikai zoommal szerelt objektív is, amivel a telefon hibrid módban 20×-os, digitális módban pedig akár 100×-os nagyításra is képes lesz.

A fotózást ugyanakkor nemcsak a vas, hanem a remek szoftver is segíti, amely a mesterséges intelligenciának hála rengeteg kényelmi szolgáltatást nyújt. Kezdjük a kézremegés csillapításával; a P30 Pro esetében a magas zoom tartományban például már elég nehéz volt megtartani a kamerát, a P40 Pro viszont a mesterséges intelligencia segítségével sokkal hatékonyabban kompenzál, tehát a nagy zoom tartomány kézből is elég jól megtarthatóvá válik.
Kiemelendő az éjszakai fotós képesség is, amiben a Huawei eddig is verhetetlen volt, és amely szintén kézből, állvány nélkül működik nagyon hatékonyan.

Az AI-t azonban egyebekre is használja a telefon: ha akarjuk, akkor például az exponálás előtt és után is készít fotókat, így nem nehéz vele elkapni a legjobb pillanatokat. Ha ezt az üzemmódot aktiváljuk, akkor a fotók közül a rendszer automatikusan is tud választani, de megtarthatjuk az összes képet is, és szelektálhatunk kézzel.

Az AI további trükkjei között van, hogy 30 ponton tudja követni a testmozgást, 90 ponton pedig az arcmozgást. Ezekkel nemcsak jobb animált emoji készíthető, hanem könnyebb olyan csoportképet csinálni, amikor mindenki épp a levegőbe ugrik, vagy mindenki mosolyog.

Az AI képes emellett a háttérben átsétáló emberek automatikus törlésére, az üveg tükröződés kiszűrésére, árnyékok eltávolítására, stb.

Videóban a Huawei egyelőre nem megy a trenddel, így a 8K-s felvételkészítés egyelőre nem opció. Ez csak papíron probléma, a gyakorlatban aligha fog hiányozni a dolog bárkinek is.

Az AI a szuperlassított üzemmódot is felügyeli, amely akár 7680 fps-es is lehet – ezzel egy másodpercből 256 másodpercnyi filmet (több mint négy perc!) lehet rögzíteni. A nagy tárhely-igény miatt viszont a telefon automatikusan dönti el, hogy mikor indul a szuperlassítás.

Ami a hardver többi részét illeti, itt a vas nem okoz meglepetést: a HiSilicon Kirin 990 mellé 8 GB RAM került, amit a P40 128 GB, a P40 Pro pedig 256 GB belső tárhellyel párosít. A GPU egy 16 magos Mali-G76MP16, az AI-t pedig további 2+1 mag szolgálja ki. A P40-ből és a P40 Próból csak 5G-s változat lesz, ami pedig a SIM-eket illeti, fizikailag két nano-SIM helyezhető a telefonba (avagy az egyik negyett Nano Memory memóriakártya), valamint van lehetőség több eSIM kezelésére is (ilyet viszont idehaza egyelőre csak a Telekom kínál), bármilyen kombóban.

Az ujjlenyomat-olvasó a kijelző alatt van, az arcfelismerést pedig dual kamera és infra technológia segíti, tehát a normál 2D-s verziónál jóval biztonságosabb ez utóbbi is.

A kijelző a P40 Pro esetében 6,58 colos, és mind a négy szélén ívelt. A mobil roppant jól néz ki így, hogy az előlapi üveg mindenhol rálóg a telefonra. De nem kell megijedni, maga a kijelző csak két oldalt hajlik le, és csak kis mértékben, nem úgy mint a Mate 30 Prónál. A képfrissítés növekedett, de nem 120 Hz-re, hanem csak 90 Hz-re. Emögött az elgondolás az, hogy a Huawei mérnökei szerint az AI így még tud megfelelően kompenzálni ahhoz, hogy az üzemidő ne csökkenjék – ami a 4200 mAh-s akkuval várhatóan el fogja érni a két napon. Ha a telefon lemerül, akkor 40 wattos gyorstöltéssel illetve 27 wattos vezeték nélküli gyorstöltéssel lehet feltölteni; előbbi 30 perc alatt 70%-ot hoz. Az pedig külön plusz pont, hogy a gyári csomagban a 40 wattos gyorstöltő van benne eleve.

A P40-ben 6,1 colos és ívmentes a kijelző, 3800 mAh-s és csak 22,5 wattal tölthető az akku. Egyéb tekintetben a mobilok belül azonosak.

Az oprendszer az Android 10 AOSP változata, tehát a Google alkalmazások és szolgáltatások nélküli verziója, EMUI-val megbolondítva. A Google Mobile Services (GMS) helyett a készülékeken a Huawei Mobile Services (HMS) teljesít szolgálatot; hogy ez pontosan mit jelent, arról a Huawei P40 Lite tesztünkben írtunk.

Sajnos nemcsak a készülékek tudásában, hanem az árazásában sem fog senki csalódni: a P40 8 GB/128 GB specifikációval 288 ezer forintba kerül majd, a P40 Pro 8 GB/256 GB-os változatának ára pedig 395 ezer forinttól indul majd (függetlenül, nem szolgáltatónál vásárolna). A telefonokat már most elő lehet rendelni, a forgalmazás és szállítás pedig április 6-án kezdődik. A P40 Pro+ piaci premierje pedig, ahogyan fentebb is említettük, májusban (vagy júniusban) várható.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások