- 2020. május 25., 12:00
Amerika a legtöbb információt a britekkel osztotta meg a Huawei botrány kapcsán, de nem ez lehet a fordulat oka.
Hirdetés

Az Egyesült Királyság hatóságai korábban még úgy nyilatkoztak, hogy nem látnak kivetnivalót abban, hogy az 5G infrastruktúra kiépítésében a Huawei is részt vegyen; most azonban fordulhat a széljárás, mert azt pletykálják, hogy a kormányzat azt fontolgatja, hogy nemcsak az 5G tenderekben nem ad teret a kínai gyártónak, hanem a már meglévő infrastruktúrában is cseréli a Huawei berendezéseit 2023-ig.

A Huawei közleményben reagált az állítólagos tervekre: nem túl meglepő módon a vállalat szerint ennek a döntésnek nem sok értelme lenne, hiszen a szigetország korábban pont azért döntött a Huawei termékei mellett is, hogy az 5G hálózat esetében a hazai szolgáltatók minél szélesebb választékból és a lehető legjobb elérhető technológiákból szemezgethessenek. A helyzet nem egyszerű; a legutóbbi amerikai döntés fényében ugyanis komoly veszélye van annak, hogy ha a Huawei tud is termékeket szállítani, az amerikai tiltás miatt rövidesen eljuthatunk oda, hogy terméktámogatást viszont nem fog tudni nyújtani.

A brit kormány korábbi, jelenleg is érvényes döntése alapján a szolgáltatók az új beszerzéseknél legfeljebb 35%-os arányban támaszkodhatnak a Huawei eszközeire. Már ez a lépés is sok fejfájást okozott/okozhat: egyedül a British Telecomnak 500 millió fontos többlet költséget jelent a 35%-os küszöb betartása. Ráadásul arra sincs semmi biztosíték, hogy ha a Huawei teljesen kiesik a pixisből, akkor a többi gyártó tudja annyival növelni a kapacitását, hogy minden, a piacon jelentkező igényt ki tudjanak elégíteni.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00