- 2021. október 15., 22:00
A csomagot megkapják azok is, akiknek a gépe hivatalosan nem támogatott. És ez még sokáig így lehet!
Hirdetés

A Microsoft a Windows 11 hivatalos rajtja előtt közölte, hogy az operációs rendszert fel lehet telepíteni olyan gépekre is, amelyben nincs, vagy nem megfelelő a TPM modul, illetve amelyben nem támogatott processzor működik. Kissé árnyalta viszont a bejelentést az, hogy a redmondi vállalat közleménye szerint a nem támogatott hardverrel rendelkező számítógépek esetében nem garantált, hogy a frissítéseket is lehet majd telepíteni. Hogy ez pontosan mit jelnet, azt senki nem tudta, mert ennél pontosabb tájékoztatást nem adott ki a vállalat.

Most megérkezett viszont az első javítócsomag, és ez alapján talán tisztább a kép: az első frissítési csomagot ugyanis gond nélkül fel lehet telepíteni minden számítógépre. És a helyzet az, hogy a Microsoftnak semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy a későbbiekben ezen a gyakorlation változtasson. A vállalat nyilván szeretné, ha minél többen váltanának; igazából a TPM-chippel és a processzorral kapcsolatos követelmény is teljességgel érthetetlen, mert amint a mellékelt ábra is mutatja, valójában a feltételek nem teljesülése esetén is szépen működik a rendszer. Kivéve persze azokat a funkciókat, amelyhez a TPM valóban szükséges, például BitLocker. Az is teljesen egyértelmű, hogy a Microsoftnak abból nincs haszna, ha a felhasználók új gépet vásárolnak – tehát a hardverek iránti kereslet felpumpálása sem lehet valódi cél.

Úgyhogy a mi tippünk az, hogy a frissítések a későbbiekben is szépen érkeznek majd, a Microsoft pedig leginkább azért szólt előre, hogy a frissítsek érkezése nem garantált, mert előfordulhat, hogy később olyan funkció kerül a rendszerbe, amihez kell(ene) a TPM chip, és amely ebből adódóan a „nem kompatibilis” hardveren nem fog tudni működni.

Címkék