- 2022. március 30., 16:42
Manapság szinte minden a Bitcoin körül forog, ez pedig egyre több gazdasági területet nyit meg a kriptovaluta számára.
Hirdetés

Az elmúlt évek során nemcsak a felhasználók, hanem a kiskereskedők is elfogadták a bitcoint, ezt pedig hűen tükrözte a kriptopiacok egyre gyorsuló fejlődése is. A BC 2017-es szédületes értéknövekedése után sok kiskereskedő bejelentette, hogy elfogadja fizetéshez a kriptopénzt is – noha közülük többen később kihátráltak. Az utóbbi időben azonban egyre több cégnek jut ismét a látókörében a bitcoin fizetés integrálása.

Ennek egyik oka az, hogy a kriptovaluta technológia folyamatosan fejlődik. Az olyan újítások, mint például a Lightning Network, kiválóan alkalmasak a hálózatban lebonyolított tranzakciók számának skálázására, valamint azok gyorsabbá és hatékonyabbá tételére. A második ok az, hogy a kriptovaluta már nem korlátozódik a pénzügyi szolgáltatási ágazat egy homályos szegletére. Néhány kriptocsere-platform nyilvános listája, új árfolyamrekordjai, valamint a szabályozók és a döntéshozók pozitív említései bizonyítják a benne rejlő lehetőségeket.

Hírek, média és online tartalmak

Számos online magazin elfogadja a bitcoint előfizetésre vagy egyéb szolgáltatásokra. A mainstream vonalban a Chicago Sun-Times volt az első olyan jelentős kiadvány, amely lehetővé tette az előfizetést kriptovalutában is, ráadásul már 2014-ben. Ugyanebben az évben a Time Inc. kiadó is elkezdte elfogadni a kriptovalutát digitális előfizetésekhez, ma pedig már a Bloomberg News is elfogadja azt.

Biztosítás

A biztosítási ágazat többnyire óvatosan lépett fel a kriptovaluták felkarolásával kapcsolatban. De a dolgok kezdenek megváltozni. Egyes szolgáltatók az életbiztosítások kivételével már lehetővé teszik a díjfizetést bitcoinnal is.

Online szolgáltatások

Logikusnak tűnik, hogy a webhelyek és webalapú szolgáltatások is elfogadják a digitális valutát. Az online világban először a kereskedők jöttek a sorban, később pedig az online szolgáltatások – például több felhő alapú tárhely is van, amelynél lehet kriptopénzzel fizetni. Természetesen nem maradtak ki a szerencsjáték platformok sem: számos magyar online kaszinó is lehetővé teszi, hogy a játékosok bitcoinban eszközöljék a befizetéseiket.

Arany

A Bitcoint néha „digitális aranynak” is nevezik, de az igazi arany is megvásárolható vele. Erre több tőzsdei kereskedésre szakosodott szolgáltatónál, így például a Bitgildél van lehetőség. Persze nemcsak arany, hanem más nemesfémek, például ezüst is vásárolható.

Videójátékok

A Steam elsőként fogadta el a BC-t, de 2017-ben a szolgáltató visszavonta ezt a lehetőséget. Mégis lehet a játékokért fizetni; a Green Man Gamingen keresztül például van lehetőség arra, hogy Steam kulcsokat vásároljunk bitcoinnal. Gyakorlatilag bármilyen játék megszerezhető: Xboxra, PlayStationre és Nintendóra egyaránt. Alternatív megoldásként mind az Xbox, mind a Playstation Network közvetlenül elfogad Bitcoint játékokért, előfizetésekért és egyéb szolgáltatásokért. Ebbe a kategóriába sorolhatók az online játékok és a szerencsejátékok is, ami nagy hatással van a gazdasági folyamatokra, ahogy a civilhetes.net oldalon is olvasható.

Domain nevek

Mindezek mellett domain neveket is lehet vásárolni bitcoin használatával, olyan regisztrátoroknál, mint a Namecheap, a Monovm és a Domains 4 Bitcoins. Ezek a platformok a legnépszerűbb legfelső szintű domaineket értékesítik bitcoinért, de néhányuknál webtárhelyet, privát szervereket és virtuális privát szervereket is lehet vásárolni.

Címkék