- 2019. augusztus 7., 08:00
A Samsung a középkategóriát is szeretné meghódítani; az A40 nem a legolcsóbb ajánlat, de érdemes rá odafigyelni.
Hirdetés

Értékelés

Samsung Galaxy A40
Előnyök

• remek kijelző
• jó kezelőfelület
• friss Android
• gyors USB-C csatlakozó

Hátrányok

• nincs Always On Display
• nem víz- és porálló
• a forma kommersz
• a kamera csak átlagos

A Samsung Galaxy A40 egy jó, de nem kompromisszummentes telefon. A dizájnjára nem lehet panasz, a szoftverek is rendben vannak, a hardver pedig elég erős ahhoz, hogy a telefon a hétköznapi feladatok során jól megállja a helyét. A kijelző bőven átlag feletti teljesítményt nyújt, cserébe a kamera viszont csak átlagos. Plusz pont, hogy a Samsung nem spórolt az olyan apróságokon, mint a jack csatlakozó vagy az NFC; sőt még a töltési sebességre sem lehet panasz a 15 wattos töltőfejnek köszönhetően. A Samsung Galaxy A40 ára kártyafüggetlenül kb. 80 ezer forint.

A Samsung Galaxy A sorozat a koreai gyártó egyik legjobb ár/érték arányt képviselő mobilja a középkategóriában. Minden szempontból jól sikerült telefon, amely hozza az elvárható szintet – a kijelző tekintetében pedig jócskán túl is teljesíti azt. Ezzel együtt sem lesz viszont könnyű dolga a vállalatnak, mert a mezőny a 70-80 ezer forintos árkategóriában meglehetősen sűrű.

Külső

Most, hogy a Samung Galaxy J sorozat nyugdíjba vonult, a középkategória alsó részén is a Galaxy A széria tagjainak kell helyt állnia. A Samsung Galaxy A40 a sorozat egyik legújabb, egyben legolcsóbb tagja. A mobil újnak számít: a korábban nálunk járt A50 szegről végről ugyanis az A5 utódja, az A40 viszont az A50 kistestvéreként mutatkozott be. A gyakorlatban ez hasonló dizájnt, de valamivel gyengébb hardvert jelent.

A Galaxy A50-nél azt írtuk, hogy a külső szépre, de elég jellegtelenre sikerült – főként persze azért mert ha a feladat az, hogy végy egy kijelzőt, egy cseppalakú szenzorszigetet, és tegyél mellé vékony keretet, akkor abból túl sok variációt azért nem lehet kihozni. Az A40 a hasonló dizájnból adódóan átvette az A50 egyetlen hibáját is: sarkai túl nagy ívben kerekítettek, így a kijelző sarkainál elég sok hasznos terület vész el. A Samsung Galaxy A40 a maga 5,9 colos kijelzőjével ma már kompaktnak számít, még akkor is, ha a kijelző szélei nem íveltek, mint a Galaxy S vagy Note telefonoknál. Ebből adódóan viszont a káva sem lett azért annyira vékony. A középre helyezett, cseppalakú szenzorszigetnek hála ugyanakkor fent sem túl vastag a keret, egyedül a kijelző alatti részen maradt meg néhány milliméternyivel több felület. Ennek igazából nem technikai okai vannak, hanem az, hogy a telefon kijelzőjének alsó részét (vagyis a szoftveres gombokat) így kényelmesebben lehet nyomkodni.

Az árkategóriából adódóan nem túl meglepő módon az oldalsó rész és a hátlap is műanyag, utóbbi viszont nagyon igényes, könnyen összetéveszthető az üveggel. Összességében tényleg semmi panasz nem lehet a dizájnra – hacsak az nem, hogy visszajelző LED ezen a telefonon sincs. Az oldalt körbefutó keret a szokásos kiegészítőket rejti: rajta találjuk meg a SIM-tálcát (bal oldalon), a másodlagos mikrofont (fent), a hangerőszabályzó és a bekapcsoló gombokat (jobbra) és a kihangosító hangszóróját, az elsődleges mikrofont, az USB-C csatlakozót valamint a jack hangkimenetet (lent). Ha zenét hallgatunk a telefonnal, akkor sajnos csak ez az alsó hangszóró szól, így a sztereo hangzásról le kell mondanunk.

A hátlap a nálunk járt típusnál sötétkék színű volt, ezt leszámítva azonban semmi különlegeset nem nyújt az üvegnek látszó, de műanyagból készült felület. A kamerákat a bal felső sarokba rendezték, a két objektívet pedig egy LED-es villanó kíséri. Az ujjlenyomat-olvasó középen foglal helyet.

A mobil 144,4×69,2×7,9 mm-es és 140 grammos, így akár a hölgyek kezében is kényelmesen elfér. Sajnos a kategória egyik velejárója, hogy nincs IP-szabvány szerinti víz- és porállóság (bár a korábbi A szériás mobilok között volt már olyan, amely bírta a vizet), erre mindenképpen figyeljünk.

Hardver

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 7:106204
Geekbench (s): 1323
Geekbench (m): 4108
GFXBench 3 (M, on): 12 fps
GFXBench 3 (M, off): 13 fps
GFXBench 3 (T, on): 4,6 fps
GFXBench 3 (T, off): 5,2 fps
Kijelző
Maximális fényerő: 449/667 nit;
Kontraszt: n/a (végtelen)
Színhőmérséklet: 6700 K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 105 perc
Üzemidő (normál VAGY net): 10 óra
Üzemidő (video): 15 óra
Szabad kapacitás: 48 GB

A vas Samsung alapokra építkezik, a 7-es sorozatú Exynos pedig a középkategóriában nem is rossz választás. Nyilván a telefon nem lesz a teljesítmény bajnoka, de hétköznapi feladatokra tökéletesen alkalmas. A lapka 14 nm-en készül, így viszonylag energiatakarékosnak mondható. Cortex A73-as és A53-as magokat tartalmaz, előbbiből kettő van (1,77 GHz-es maximális órajellel), utóbbiból pedig hat (1,59 GHz-es órajellel). A grafikus gyorsító egy Mali-G71 MP2, ennek azért a 4K-s videókkal és a játékokkal már meggyűlik a baja. A RAM mérete 4 GB, a belső memória pedig 64 GB-os – ebből 48 GB szabad. SIM-ből a tesztmodell kettőt fogad, és van hely SD-kártya számára is, amit úgy kell érteni, hogy a két SIM-et és a memóriakártyát akár egyszerre is használhatjuk a kütyüben.

A telefonból azonban van olyan verzió is, ami csak egyetlen SIM-kártyát kezel, erre akkor érdemes figyelni, ha a mobilt szolgáltatónál vesszük. Az USB csatlakozó Type-C, de csak a 2.0-s szabványt ismeri, és videokimenetként sem funkcionál. A kommunikáció lehetőségek listája teljes, de az LTE nyilván nem a leggyorsabb verzió – de a gyakorlatban ennek sok hátrányát nem fogjuk érezni. A 600/100 Mbps-os LTE mellé HSPA adaptert, ac-s WiFi-t, Bluetooth 5.0 (+A2DP, LE)-t kapunk, és van természetesen NFC, A-GPS (+GLONASS, GALILEO, BDS) és egy rakás egyéb szenzor is (többek között gyorsulásmérő, giro és digitális iránytű lapul a borítás alatt).

Kijelző

A telefon kijelzője a kategóriában kimagaslóan jó. A 19,5:9-es képarányú és 1080×2340 pixeles OLED-panel remek színeket, feketét, kontrasztot és betekintési szögeket nyújt, és a fényereje is rendben van: erős napfényben az elektronika 50 százaléknyi pluszt tol rá a manuálisan beállítható max értékre, hogy a panel tartalmát verőfényes napsütésben is el tudjuk olvasni. Az OLED-nek megvan egyébként az az előnye, hogy a közelségérzékelő szenzort valamit a fénymértő is el lehetett rejteni mögé.

Elvileg működne az Always On Display funkció is, de ez ebből a telefonból kimaradt – ez elhibázott döntés, mert semmibe nem került volna a Samsungnak, ha meghagyja ezt a fícsört is. Az akku elbírta volna a plusz terhet. Technológiai szempontból az ujjlenyomat-olvasót is el lehetett volna rejteni a panel alá, de ez költségtakarékossági okokból a hátlapra került.

Akku

A 3100 mAh-s akku a kategóriában nem számító rossznak, de kiemelkedően jónak sem. Ennek megfelelően az üzemidő másfél nap körül alakul csupán, vagyis a mobilt minden nap töltőre kell tenni. Ha filmet nézünk, akkor azért jobban bírja a telefon, a 15 órás üzemidő a leghosszabb repülőutakra is elegendő tartalékot biztosít. Netezéssel a kütyüből 10 órát lehet kihozni. A gyári adapter 15 wattos, a töltési idő pedig 1 óra 45 perc körül alakul. Vezeték nélkül a Samsung Galaxy A40 nem tölthető.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék
Hozzászólások