- 2023. december 11., 18:00
Sportoláshoz keresel kiváló minőségű fülhallgatót, amely nem esik ki a füledből? A Jabra Elite 8 Active épp ilyen!
Hirdetés

Két újdonsággal bővült a Jabra fülhallgatóinak választéka, az Elite 10 a kényelmet és a tökéletes hangzást keresők számára készült, az Elite 8 Active pedig azoknak, akik sportolás közben szeretnének zenét hallgatni. Előbbi fülhallgatóról a múlt héten már írtunk, most pedig az aktív változatot vettük alaposabban is szemügyre.

Külső

A Jabra általában párban adja ki az új modelljeit, amelyek rendszerint sok hasonlóságot mutatnak egymással. Az Elite 10 és Elite 8 Active duó sem kivétel ez alól a szabály alól, ami visszaköszön például a hasonló dizájnban és abban is, hogy a két termék nagyon hasonló szolgáltatásokat kínál. Viszont az Elite 8 Active a sport szerelmeseinek készült, így jobban bírja a strapát – ráadásul nemcsak maga a fülhallgató robusztus, hanem a tok is, amit a tároláshoz és töltéshez használhatsz.

De ne szaladjunk ennyire előre! A Jabra Elite 8 Active csomagolása, a gyártótól megszokott módon, rendkívül igényes. Minőségi papírból készült, belső részére pedig több olyan fontos információt is nyomtattak, amely a beüzemelésben jelent nagy segítséget: látszik rajta például az, hogyan kell párosítani a telefonnal, valamit az is, hogy a füleseken lévő gombokkal milyen funkciókat lehet elérni. A fülhallgató elsőre nem látszik, hiszen a tárolódobozban bújik meg. A csomagolás egy rövid USB-kábelt és két szilikonpárna szettet tartalmaz még – örültünk volna, ha három párt találunk ennél a modellnél is, hiszen összesen négy párral könnyebb lenne a fülmérethez tökéletesen illeszkedő méretet találni, mint hárommal.

Az Elite 8 Active a TWS fülhallgatók családjába tartozik, azaz még a bal és a jobb oldali egységek között sincsen vezeték. Sőt, még a tároló dobozt sem feltétlenül kell vezetékkel tölteni, hiszen a tároló a Qi szabvány szerinti vezeték nélküli töltést is támogatja.

Az Elite 8 Active a hallójáratba illeszkedik. Nekünk a gyári fülpárna tökéletes illeszkedést biztosított, hozzá képest egy nagyobb és egy kisebb pár került a dobozba. Az Elite 10-zel ellentétben ezen a modellen a párnácskák kör alakúak, ebből adódóan a füles zárt kialakítást követ, és passzív módon is hatékonyan szűri a zajt – azért van aktív zajszűrés is, de erről később. A fülhallgató relatív nagy mérete ellenére is tökéletesen stabilan ül a fülben, kocogás, de még ugrálás esetén sem jellemző, hogy elmozdulna. Ebben nagy szerepe van a ShakeGrip bevonatnak; ez egy különlegesen textúrázott szilikon, amely nagyon jó tapadást biztosít extra fülek és kitámasztók nélkül is, akár még olyan helyzetben is, amikor izzadtságcseppek folynak mindenhol. A bevonat a fülhallgatók szinte teljes felületére kiterjed.

Noha az Elite 10 és Elite 8 Active formái hasonlítanak egymásra, fontos eltérés közöttük, hogy utóbbi amennyire csak lehet, egyben van. Mégpedig azért, mert társával ellentétben nem IP57-es, hanem IP68-as szabvány szerint védett a por és víz ellen (1,5 méteres mélységig akár vízbe is meríthető). Ide tartozik még, hogy nemcsak a fülhallgató, hanem a tok is kapott némi védelmet, igaz „csak” IP54-es minősítésnek megfelelőt. Szerencsére a Jabra ennél a modellnél is maradt a fizikai gomboknál, még ha ezek láthatatlanok is. A kezelők kényelmesen használhatók – megnyomásukhoz nem szükséges nagy erő.

A doboz szintén igényes kialakítású, méretét tekintve viszont csak közepes – láttunk már nála kisebb tokokat is. A doboz színe rímel a fülhallgató színére; Magyarországon egyelőre hivatalosan a fekete változat elérhető.

Használat közben

A Jabra Elite 8 Active párosítása pár lépésben megoldható, ezt követően pedig a füles akár azonnal használatba is vehető. Érdemes azonban letölteni a Sound+ alkalmazást, amivel nemcsak egyszerűen konfigurálható a fülhallgató, hanem arra is van lehetőség, hogy egy rövid teszt segítségével a hangzásvilágot teljesen a saját fülünkhöz igazítsuk. És van equalizer is. Szerencsére most már a Jabra is megoldotta a multipont kapcsolatot, vagyis a füles egyszerre két eszközhöz is tud kapcsolódni – ilyenkor a hívás mindig prioritást élvez.

Ami a hangminőséget illeti, az AAC és SBC mellett a Bluetooth 5.3 szabvány részét képező LE Audio is támogatott, AptX viszont nincs és nem is lesz, hiszen a fülhallgató nem Qualcomm chipet használ. A további extrák között említhetjük a Google Assistant és más hangasszisztensek támogatását; előbbi akár csak hangutasítással is meghívható.

A fülhallgatókon lévő gombokkal többféle művelet is elvégezhető, attól függően, hogy a gombot hányszor nyomjuk meg, vagy mennyi ideig tartjuk benyomva. Persze számít az is, hogy zenét hallgatunk-e vagy éppen hívásban vagyunk. A lejátszás elindítása és megállítása mellett változtatható a hangerő, a hívásokat pedig nemcsak fogadni és befejezni, hanem elutasítani is lehet. Illetve van lehetőség természetesen arra is, hogy az ANC funkciót be- vagy kikapcsoljuk, vagy a HearThru funkciót aktiváljuk. Ez utóbbi esetben a fülhallgató a környezeti zajokat továbbítja a fülbe. Emellett a zene megállítása automatikusan is történhet, mert a fülhallgató mindkét egysége képes érzékelni, hogy fülben van-e éppen vagy sem.

A Jabra Elite 8 Active egy menetben 8-14 órát képes működni hangerőtől és attól függően, hogy az ANC funkciót bekacsoltuk-e vagy sem. A rövidebb érték normál hangerő és bekapcsolt ANC mellett értendő, ehhez a tok további 24 órát adhat még hozzá. A tok extrája a gyorstöltés funkció: a teljesen lemerült füles 5 perc töltést követően 1 órát használható. Ide tartozik még, hogy a fülhallgatók akár szólóban is működnek, azaz lehet használni csak az egyiket, amíg a másik a tokban csücsül és töltődik.

A fülhallgatóban lévő 6 mm-es driverek remek hangzást biztosítanak; tiszta részletgazdag és kiegyensúlyozott a hangzáskép, amely a mély hangokat sem nélkülözi. A Jabra termékeire jellemző módon a basszus az átlagosnál erősebb, de még nem tolakodó – viszont ha van rá igény, a hangzáskép az EQ segítségével tökéletesen személyre szabható. Van továbbá Dolby Spatial Audio is, amely meggyőző virtuális térhatást biztosít zenék és filmek esetén egyaránt. A Sound+ alkalmazásban ezt a funkciót is lehet kapcsolgatni, így mindenki szabadon kísérletezhet a számára legjobb beállítások megtalálása érdekében.

A zajszűrés többféle üzemmódban is használható, attól függően, hogy milyen jellegű a háttérzaj – az utcán például nem ugyanaz a beállítás adja a legjobb eredményt, mint ami repülőgépen vagy autóban. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az alacsony frekvenciájú zajt hatékonyan szűri ki a fülhallgató, a közepes és magas hangoknál viszont „csak” jól dolgozik.

Összegzés

A Jabra Elite 8 Active kiváló hangminőséget és összességében jó aktív zajszűrést kínál az aktív mozgás szerelmesei számára, sőt a fülhallgató egy sor extra szolgáltatást is nyújt, például Dolby Spatial Sound funkciót, valamint Sound+ telefonos alkalmazást. Az egy feltöltéssel elérhető üzemidő is nagyon jónak számít – viszont mindennek ára van, a fülhallgató kb. 75 ezer forintba kerül.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. december 6., 18:00
2021. augusztus 9., 08:00
2020. november 25., 16:00
2020. szeptember 14., 08:00