- 2012. június 6., 17:03
Az IDC szerint az Android nem erősödik tovább, a Windows Phone szépen lassan elkezdik visszaszorítani.
Hirdetés

Persze ez nem azt jelenti, hogy az Android napjai meg lennének számlálva, és az is biztosnak látszik, hogy az okostelefonok piaca a következő években olyan ütemben nő majd, hogy darabszámra a Google még egy jó darabig biztosan növelni tudja az eladott eszközök számát. Az IDC megjegyzi, hogy bár a teljes mobilpiac csak kis mértékben nő, szerkezete átalakulóban van: az eladott okostelefonok száma a butatelefonok piacának kárára tud évről évre 30-40 százalékkal bővülni.

Az okostelefon piacot jelenleg négy operációs rendszer uralja, az iOS és az Android mellett a Windows Phone illetve a BlackBerry rendelkezik kimutatható részesedéssel. A Mozilla pilot projektje, a Boot to Gecko előkészítési fázisban van, a Symbiant pedig nem fejleszti tovább a Nokia így velük nem érdemes számolni. Az IDC előrejelzése szerint ráadásul a BlackBerry is hasonló sorsra jut, illetve már jutott is, így az okostelefon piacon három nagy játékos marad(t); az iOS, az Android és a Windows Phone. Az Android jelenleg magasan a legnépszerűbb platformnak számít, év végére akár 60 százalék fölé is emelkedhet piaci részesedése. Az IDC elemzői ugyanakkor azt várják, hogy a következő évek során csökkeni fog a platform részaránya, 2016-ban pedig már nagyjából csak minden második mobilon fut majd az Android aktuális verziója. Az IDC ugyanis arra számít, hogy a keresletet a Windows Phone fokozatosan elszívja majd, és a Microsoft operációs rendszere 2016-ra az iOS-sel azonos súlyt képvisel majd.

Azt sajnos nem lehet pontosan tudni, hogy az IDC szakemberei mire alapozzák ezeket a feltételezéseket (egy biztos, nem a jelenlegi trendekre), azonban véleményünk szerint az egyenletben több hiba is akad. Egyrészt korántsem biztos, hogy az Apple nem fogja tudni növelni a részesedését - könnyen lehet, hogy az új vezetés végre rábólint egy olcsóbb iPhone bevezetésére, emellett pedig a belebegtetett (de hivatalosan nyilván meg nem erősített) változtatások, így a nagyobb képernyő és a 16:9-es képarány, önmagában is elégnek bizonyulhatnak ahhoz, hogy még többen válasszák az iPhone-t. Az Android és a Windows Phone viszonyát is érdemes jobban megvizsgálni! Bár az Android sokat köszönhet a Samsungnak, nem a koreai gyártó az egyetlen, aki a platformmal komolyan számol, a kína Huawei illetve ZTE néhány éven belül a világ élvonalába szeretne férkőzni mind minőség, mint leszállított mennyiség alapján. Ezek a gyártók, ha nem is kizárólagosan használják az Androidot, egyelelőre nagyon úgy tűnik, szívesebben választják a Windows Phone 7-tel szemben. Az Android további előnye, hogy a Google nem állapított meg minimális hardverkövetelményeket, így ez az OS a belépő szinten is megtalálható, míg a Windows Phone 7 csak a középkagegóriában és felette elérhető. Végül, de nem utolsó sorban az is az Android malmára hajthatja a vizet, hogy az OS táblagépeken is használható, míg a Microsoft ezen a fronton nem a Windows 7-et, hanem a Windows RT-t indítja csatába.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. augusztus 30., 14:04
2021. január 29., 09:05