- 2017. november 13., 13:57
A múlt héten derült ki, hogy a Broadcom megvásárolná a Qualcommot. De nem biztos, hogy lesz üzlet.
Hirdetés

A Reauters iparági forrásokra hivatkozva a múlt héten számolt be arról, hogy a Broadcom szeretné megvásárolni a Qualcommot. A vállalat 70 dollárt ajánlott részvényenként, amivel a Qualcomm értékét 130 milliárd dollárra lőtte be. Ha a tranzakció létrejön, akkor ez lesz minden idők legnagyobb felvásárlása az IT-szektorban – viszont egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz megállapodás. Mégpedig azért nem, mert hiába hatalmas az összeg, a Qualcomm részvényesei szerint a 70 dolláros ár kevés, a céget az ajánlott ár alulértékeli, hiszen nem veszi figyelembe azt, hogy milyen növekedési pálya van előtte.

A részvényesek szándéka nem tiszta, egyelőre nem tudni, hogy csak az árat szeretnék-e feljebb srófolni, vagy inkább megtartanák a cég függetlenségét. A Reuters viszont elég jól értesült lehet a témában, mert azt is tudni véli, hogy a Broadcomot nem érte váratlanul a hezitálás, és készen áll arra, hogy egy jobb ajánlatot is tegyen. Ha ez sem vezet eredményre, de az eladási szándék is megvan, akkor valószínű, hogy a felek tárgyalóasztalhoz ülnek majd, hogy kialkudjanak egy mindenki számára előnyös árat.

A Reuters értesülését mindenesetre egyik vállalat sem kommentálta eddig, úgyhogy hivatalos reakciókról nem tudunk beszámolni. Az biztos, hogy a Qualcomm jelenleg az egyik legértékesebb vállalat az iparágban: Snapdragon chipjei az okostelefonok és táblagépek világában megkerülhetetlenek. A Qualcomm piaci részesedése egyébként jelenleg 4,5 százalék körüli, ezzel az Intel és a Samsung után a harmadik legnagyobb piaci szereplő – viszont elég nagy lemaradással (Intel: 15,7%, Samsung 11,7%). A Broadcom felvásárlása azt jelentené, hogy a részesedés 8 százalék fölé ugrik, ami nemcsak méretgazdaságossági szempontok miatt lenne kifizetődő, hanem azért is, mert a nagyobb méretnek hála a beszállítók és az ügyfelek irányában is jobb alkupozícióba került a Broadcom. Hamarosan meglátjuk, mi sül ki a dologból.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00