- 2017. november 24., 08:00
A Synology két újdonságot mutatott be, amelyekkel többkamerás, profi videomegfigyelő rendszert építhetünk ki.
Hirdetés

Habár a Synology nevét a többség valószínűleg a NAS-ok világából ismeri, a tajvani gyártónak vannak azért más kütyüi is. Az egyik érdekes terület, amelyet a vállalat szintén a látókörében tart már egy ideje, a videomegfigyelési rendszereké. Szeptemberben két érdekességgel is bővült a kínálat.

Az első újdonság a Synology Network Video Recorder sorozat tagjaként érkezett, és az NVR1218 névre hallgat. Ez egy kameravezérlő rendszer, amely egyszerre akár 12 darab olyan IP-kamerát is tud kezelni, amelyek 720p-s részletességet és 30 fps képsebességet nyújtanak. A modul érdekessége, hogy HDMI csatlakozó és COM-port is került rá; előbbi lehetővé teszi, hogy (szinte) bármilyen kijelzőt közvetlenül csatlakoztassunk hozzá, utóbbi pedig a POS-terminálokat fogadja. Ez azért lényeges szempont, mert így egy kártyaelfogadó helyen lehetőség van arra, hogy a fizetési tranzakciókhoz társított felvételeket néhány kattintással megkeressük. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy az NVR minden tranzakció időpontját indexeli a saját adatbázisában.

A kütyü a kamerákat a hálózaton keresztül éri el (vagy fordítva, ha úgy tetszik), így a készülékek között a kommunikáció kétirányú – ebből adódóan nemcsak arra van lehetőség, hogy a kamera képét megnézzük a NAS-on keresztül, hanem arra is, hogy azokat a kamerákat, amelyek motorok segítségével mozgathatók, irányítsuk is. Az NVR1218 alapesetben két merevlemez fogadására alkalmas, de ha ez nem nyújtana elég kapacitást, akkor van lehetőség a további bővítésre is: a DX517-es modul segítségével, amely eSATA porton keresztül csatlakozik, további öt darab meghajtót köthetünk hozzá a rendszerhez. Így akár 70 TB-os maximális kapacitást építhetünk ki akkor is, ha két HDD meghibásodását eltűrő RAID 6 tömböt használunk. Az NVR1218-hoz rugalmas árképzés is tartozik, hiszen a készülék ára 4 kamera licencet tartalmaz, a további 8 egységet pedig a felmerülő igények függvényében akár fokozatosan is tudjuk megvásárolni.

A Synology VisualStation VS960HD nem kevésbé érdekes, ez egy olyan eszköz, amivel akár 96 darab kamera képét is tudjuk kezelni valós időben. A VS960 ehhez mérten szintén rendelkezik HDMI-kimenettel, kettővel is (amelyek nemcsak 1080p-s, hanem akár 4K-s felbontást is támogatják). Ha mind a 96 csatornát szeretnénk használni, akkor a legnagyobb támogatott felbontás 720p, a legnagyobb képfrissítési frekvencia pedig 10 fps. A VisualStation VS960HD nem önálló termék, hanem olyan NAS-ok mellé tervezték, amelyen a Surveillance Station 8-as vagy frissebb verziója fut; saját adattárolója nincs is, cserébe viszont egy nagyon apró, gyakorlatilag tenyérben elférő készülékről van szó.

Az NVR1218-ban és a VS960HD-ben közös, hogy a rajtuk lévő USB-port beviteli eszközöket is fogad, így billentyűzet és/vagy egér is csatlakoztatható hozzájuk; tényleg teljes mértékben számítógép nélkül lehet őket üzembe helyezni, használni és karbantartani. Ez pedig nagyon megkönnyíti a használatot azokon a helyeken is, ahol gazdasági vagy biztonsági megfontolásokból az infrastruktúra csak korlátozott erőforrásokat nyújt.

A készülékekkel kapcsolatos további információk a Synology honlapján olvashatók: Network Video Recorder NVR1218, VideoStation VS960HD.

Ez is érdekelhet
2023. október 2., 17:00
2019. október 30., 11:00