- 2018. február 28., 08:00
Az ASUS mindent lemásolt a nagyoktól, amit csak érdemes volt. Lett egy kiváló telefonja, kiváló áron.
Hirdetés

Az ASUS nem siette el a dolgot; már két napja tartott a Mobile World Congress, amikor bemutatta új okostelefonjait, a ZenFone 5Z-t és a ZenFone 5-öt. A stratégia persze szándékos volt, a tajvani gyártó azt szerette volna elérni, hogy amikor megtörténik a premier, akkor mindenki az új ZenFone-okról beszéljen. Azt kell, hogy mondjuk, megérte várni – és még azt is megkockáztatjuk, hogy a mobilokról akkor is sokat beszéltek volna, ha már a nulladik napon bejelenti őket a vállalat.

Először a zászlóshajót, vagyis a ZenFone 5Z-t néztük meg, de egyébként már most megjegyezzük, hogy nagyon sok a közös tulajdonság a ZenFone 5-tel. Kezdjük rögtön a dizájnnal, amely szemérmetlen iPhone X koppintás, két apró különbséggel. Az egyik az hogy a kijelző felső részébe belógó szenzorsáv negyedével keskenyebb, így kisebb részt takar ki az LCD-ből, a másik pedig az, hogy nem OLED, hanem LCD-panelről van szó, így alul egy vékony sávot mindenképpen meg kellett hagyni, hogy valahol a háttérfényt adó LED-ek is elférjenek. Ezt leszámítva azonban nagyon nehéz különbséget találni a ZenFone 5Z és az iPhone X előlapja között – persze akkor, amikor a kijelző már minden oldalon érinti a széleket, és összességében az előlap 90 százalékát beborítja, túlságosan nagy mozgástér nincs is a mérnökök előtt. Ebben a kialakításban a legjobb az elvileg, hogy a 6,2 colos kijelző elfér egy akkora készülékházban, amelybe mások csak 5,5 colt tudnak belepréselni; a Samsungot viszont nem sikerült utolérni, merthogy a telefon 153×75,65×7,85 mm-es, vagyis majd’ 3 mm-rel szélesebb, mint az ugyanekkora OLED-del szerelt Galaxy S9+. A Samsung másolta az anyagválasztást is: elöl és hátul üveget, oldalt pedig fémet kapunk, a minőségérzet teljesen rendben van. Az akku 3300 mAh-s, lehet gyorsan is tölteni, az USB-C csatlakozó mellett pedig jack dugót is találunk a telefonon.

A hardver úgyszintén remek, hiszen a csúcsot kapjuk, ami az ASUS telefonjaira eddig nem nagyon volt jellemző; Snapdragon 845 kergeti a biteket, a memória és a belső tárhely mérete pedig sokféle, de mindenképpen méretes verziókban lesz elérhető: 4/64, 6/128 illetve 8/256 GB-os kombók egyaránt választhatók lesznek. Az LCD méretét már mondtuk, a felbontása pedig 1080×2246 pixel, vagyis az ASUS is 18,5:9-es képarányra váltott. Az LCD minőségét nemcsak az IPS-technológia garantálja, hanem az 500 nites fényerő és az is, hogy a panel DCI-P3 színtér lefedettséget nyújt.

Hátra kerül az ujjlenyomat-olvasó és a fő kamera is, amely dupla optikás. Az ASUS-nál az egyik modul 12, a másik 8 MP-es fotókat tud készíteni, az objektíveknél pedig az a különbség, hogy a másodlagos széles látószöget, 120 fokos betekintést biztosít. A 12 MP-es kamera optikai stabilizátort is kapott, a 8 MP-es változat viszont csak elektronikusan tudja a kézremegést kompenzálni. Elöl a 8 MP-es érzékelő párja található, azzal a különbséggel, hogy f/1.8-as helyett f/2.0-s fényerejű lencse van előtte. A kamera szoftverében az a nagy újítás, hogy mesterséges intelligencia is került bele, amivel felismeri, hogy mit fotózunk, és az automatika ennek megfelelően választja ki a beállításokat.

A telefonon az Android 8.0 fut, amelyet az ASUS szokásának megfelelően átdolgozott kissé. A legérdekesebb az lett volna, hogy a felső sávval mit kezdtek a fejlesztők, de a helyzet az, hogy egyelőre nem sok mindent, csak az operációs rendszer használja ki a benne rejlő lehetőségeket, a programok még nem. Vélhetően azért nem lesz gond ezzel hosszú távon, mert sok fejlesztő az iPhone X miatt már rendelkezik némi tapasztalattal, így csak idő kérdése, hogy a szükséges módosítások az Androidba is átkerüljenek. Ebben pedig a Google is partnernek tűnik, hiszen az Android következő, 9-es verziójának egyik újdonsága az lesz, hogy a belógó szenzorsáv kezelését fogja megkönnyíteni. Ezt leszámítva még egy dolgot érdemes megemlíteni, mégpedig azt, hogy már az ASUS-nál is vannak animojik.

A telefon tényleg nagyon erős versenyzőnek tűnik, talán az első olyan ASUS modell, amely kompromisszumok nélkül tudja felvenni a versenyt a nagyokkal. A kérdés az, hogy a felhasználók látnak-e majd benne fantáziát; az ASUS-on mindenesetre nem fog múlni, mert ehhez a specifikációhoz remek, 500 eurós induló ár társul, ami azt jelenti, hogy a telefon induló ára ÁFÁ-val együtt is bőven 200 ezer forint alatt lesz, ami a 300 ezer forintos Galaxy S9 vagy a 400 ezer forintos iPhone X mellett kitűnő ár/érték arányt jelent. Piaci start áprilisban.

Update: a hazai piacon a telefon induló ára 179 990 forint lesz.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00