- 2018. december 11., 11:00
Az Uber önvezető autóinak egyike szűk egy hónappal a teszt megkezdése után okozott halálos balesetet.
Hirdetés

Egy haláleset mindig tragikus, azonban ha utólag kiderül, hogy könnyen megelőzhető lett volna, akkor még inkább elszomorító, hogy megtörtént az adott baleset. És most nagyon úgy néz ki, hogy az év megelőzhető baleset történt, az Uber önvezető autójának hibájából történt ütközés is ebbe a kategóriába tartozhat.

Az autonóm autók tesztelése a virágkorát éli, számos cég fejleszt olyan rendszert, amelynek segítségével az autók saját erőből, külső segítség nélkül tudnak közlekedni – a tesztelők között van az Uber is. A vállalat idén februárban kezdte éles forgalomban is tesztelni az autókat, azonban az egyik jármű márciusban halálos balesetet okozott; fékezés nélkül elütött egy, az úttesten szabályosan, biciklit tolva átkelő gyalogost.
Az autóban ült felügyelő személyzet, azonban a sofőr, akinek pontosan az ilyen eseteket kellett volna megelőznie, egyáltalán nem figyelt az útra, folyamatosan a telefonját nyomkodta.

Vagyis a baleset már ebből adódóan elkerülhető lett volna, most azonban nyilvánosságra került egy belső levelezés is, amely szerint az Uber egyik fejlesztője felhívja a vezetés figyelmét arra, hogy az önvezető autók nem biztonságosak. A szakember szerint 15 ezer mérföldenként történik valamilyen komolyabb incidens – csak összehasonlításképpen, a Google-nél egy baleset több millió kilométerenként történik csupán. Mégsem történt semmi, a Uber egyik autója pedig néhány nappal később balesetet okozott.

Az Uber ekkor már lépett, megszakította a tesztelési fázist, és csak a vezérlőszoftver alapos fejlesztését követően, 3 hónappal később engedte ki újra az autókat a forgalomba. Egyelőre nem tudni, hogy a kiszivárgott levelezésnek lesz-e komolyabb következménye. A vállalat az áldozat családjával peren kívüli megállapodást kötött, tehát a család valószínűleg lemondott arról, hogy bármilyen jogi eszközzel éljen, de a rendőrség ettől még nyugodtan indíthat vizsgálatot – a vád pedig akár gondatlanságból elkövetett emberölés is lehet.

Címkék