- 2019. március 7., 16:00
A Samsung dolgozik rajta, hogy egyetlen egy kábelre se legyen szükség a tévék működtetéséhez.
Hirdetés

A Samsung évek óta azon dolgozik, hogy minél kényelmesebbé tegye a tévék használatát – ezen törekvések egy része pedig arra irányul hogy a telepítés körülményei is minél rugalmasabbak legyenek. A tévékhez hagyományosan rengeteg kábelt csatlakoztatunk, a Samsung pár éve azonban egy külső doboza költöztette az elektronikát (és így logikus módon a csatlakozókat is), így a kijelző felé csak a tápkábel és egy vékony, optikai kábel fut.

A vállalat most azon dolgozik, hogy ezt a két vezetéket is eltüntesse; az adatok továbbítása nyilván a kisebb gond, hiszen többféle szabvány is létezik arra, hogy a képet eljuttassuk a dobozból a kijelző felé. A nagyobb feladatnak a működéshez szükséges energia vezeték nélküli továbbítása jelenti – viszont ezen a területen az elmúlt 5-6 évben történtek előrelépések, ráadásul a tévék átlagos energiaigénye is csökkent. A Samsung pedig nagyon jó úton jár afelé, hogy megoldja a problémát: a vállalat beadott egy szabadalmi kérelmet, amely a telefonok vezeték nélküli töltéséhez hasonlóan működik, de nagyobb energiamennyiség továbbítására és nagyobb távolság áthidalására alkalmas. A Samsung technológiája jelenleg nagyjából 50-60 cm áthidalására képes, így az energiát küldő egységet a tévéhez relatív közel kell majd elhelyezni. A Samsung az Ossia Cota megoldására építkezik (amelyről korábban itt írtunk).

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a Samsung kereskedelmi termékben mikor fogja alkalmazni a teljesen vezeték nélküli megoldást – érdekesség ugyanakkor, hogy a Haier egy hasonló koncepciót már 2011-ben demózott. Az a megoldás 20 cm-t volt képes áthidalni, amit a mérnökök nyilván tovább tudtak (volna) fejleszteni, a vállalat eme koncepciójáról azonban azóta sem hallottunk.

Címkék