- 2019. június 26., 12:00
A csúfos bukás oka az, hogy a Microsoftnál egész egyszerűen rosszul mérték fel, mi tetszik majd a felhasználóknak.
Hirdetés

Bill Gates egy interjúban elárulta, hogy szerinte jelenleg legalább 400 milliárd dollárt ér az androidos piac; a Microsoft alapítja pedig azt is elmondta, hogy az irányítás könnyen a Microsofté lehetett volna. Egy hibás döntés miatt azonban mégis a történelem egyik legkínosabb vesszőfutása fűződik a Microsoft és a mobilok kapcsolatához.

Az iPhone 2007-ben jelent meg, és azzal, hogy a rendszert érintőképernyő köré építették fel az Apple mérnökei, egy teljesen új koncepciót vezettek be a piacra. A Microsoft akkortájt (is) egyeduralkodó volt az asztali számítógépek piacán, ezért a vezetés joggal gondolhatta azt, hogy pontosan ismeri a felhasználókat. A vállalatnak pedig már akkor is volt mobil operációs rendszere, Windows Mobile néven; amit gombokkal és/vagy stylussal való használatra terveztek. A Microsoftnál szilárdan hittek abban, hogy a Windows Mobile jelenti a jó irányt, és nem tartottak attól, hogy az iPhone az érintőképernyős megoldással népszerű lesz. Éppen ezért a vállalatnál azzal sem nagyon foglalkoztak, hogy a Google válaszul, rekordgyorsasággal, megalkotta az Androidot, amely 2008-ban már meg is jelent, alternatívát állítva ezzel az iPhone-nak.

Gates szerint a hiba az volt, hogy a Microsoft teret engedett az Androidnak; amikor ugyanis kiderült, hogy az érintőképernyő mégiscsak jó dolog, már késő volt. A piac természetéből adódóan kevés alternatívát tud eltartani, ezért világos volt, hogy az Apple megoldásának hosszú távon csak egy kihívója lehet. A Microsoft cégül két évvel később, 2010-ben vezette be a Windows Phone 7-et, de a rendszer halálra volt ítélve. Még a sokak szerint hibás Nokia megállapodás nélkül sem lett volna esélye a Windows Phone-nak, mert annyival kevesebb volt az alkalmazás rá, hogy a bukás kódolva volt. A WP végül hét évig húzta, de olyan piaci részesedést, amelyre a Microsoft büszke lehetne akár egy percig is, nem sikerült elérnie. Utolsó verziója Windows 10 Mobile néven 2017-ben jelent meg, ennek a rendszernek a támogatása pedig ebben az évben lejár – a Microsoft pedig annyit tehet, hogy ezt követően végleg elfelejti, hogy ez a projekt valaha is létezett volna.

Az interjú ugyan Bill Gatesszel készült, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a mobilos korszakban már nem ő irányította a céget, hanem Steve Ballmer – a legtöbb, ezzel az üggyel kapcsolatos hibás döntést ő hozta meg. A szakember három éve, 2016-ban maga is elismerte, hogy hibázott, amikor az iPhone-t az érintőképernyője és túl magas ára miatt előre leírta.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05