- 2019. július 2., 13:00
Az amerikai hatóságok megadták az engedélyt; a szabványt mostantól piaci termékek is használhatják.
Hirdetés

A rendszerről korábban már mi is írtunk, lényege az, hogy levegőben terjedő hullámok segítségével továbbítja az energiát a készüléket felé, így nincs szükség immáron arra sem, hogy a töltéshez a telefont vagy a táblagépet egy meghatározott pontra (a töltőre) tegyünk. A töltés működik akár úgy is, ha a telefon a zsebünkben van, vagy az ágyon fekszünk vele és nyomkodjuk.

A szabvány fejlesztése 11 éve kezdődött az első nyilvános demókat pedig 2017-ben tartotta a cég – mi a CEATEC-en találkoztunk vele először. A technológia a WiFi-hez is haszált 2,4 GHz-es frekvencián működik, de nem okoz zavar a kommunikációban. És természetesen megoldották azt is, hogy a hullámoknak az egészségre ne legyen káros hatása: a töltés mindig irányított, így arról szó sincs, hogy a szoba folyamatosan tele lenne szemetelve rádióhullámokkal.

Az Ossia Cota töltője akár 10 méteres távolságból is működik, azonban az áthidalt távolságtól függően lassabb, mint a normál megoldások: a teljes töltés ideje négyszer-hatszor tovább tart, mint vezetékes töltés esetén. Az előzetes engedélyeket a startup már 2017-ben megszerezte, most pedig az amerikai FCC arra is megadta az engedélyt, hogy a technológiát konkrét termékek használják – igaz, egyelőre a töltés legfeljebb csak 1 méteres távolságig engedélyezett.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor jelenhetnek meg az első olyan kütyük kereskedelmi forgalomban, amelyek ezt a fajta töltést használják – a technológia terjedését az viszont mindenképpen nehezíteni fogja, hogy nem elég megvenni a kompatibilis telefonokat, hanem egy relatív drága töltőre is be kell ruházni.

Hozzászólások