- 2015. június 1., 17:08
A Microsoft főleg az extra szolgáltatásokkal szeretné eladni legújabb középkategóriás modelljét, a Lumia 640-et.

A Microsoft számára egyelőre nem sok babér termett az okostelefonos operációs rendszerek piacán, a Windows a mobil kütyükön egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A helyzet nem sokat változott a Windows Phone 8 és 8.1 megjelenésével sem, az új OS nem tudta sokkal vonzóbbá tenni a telefonokat. Ebből is adódóan a Microsoft most messiásként várja a Windows 10-et – viszont mindeközben természetesen azt sem engedheti meg magának a vállalat, hogy annak megjelenéséig ne adjon ki újabb okostelefont. A Lumia 640 és nagyobb kijelzővel szerelt testvére, a 640 XL, ha úgy tetszik, valamennyire kényszerűségből születtek; viszont ezzel együtt is elég jóra sikerültek. És persze a Microsoft azért is bízhat a sikerben, mert a hírek szerint minden Windows 8/8.1-et futtató készülékre elérhető lesz a Windows 10, így aki most vásárol WP-s mobilt, annak sem kell félnie attól, hogy kimarad a nemsokára megjelenő újdonságokból. Mostani tesztünkben a két mobil közül a kisebb, 5 colos kijelzővel szerelt változatot, tehát a Luma 640-est teszteltük.

Külső

A Nokia Lumia telefonok mindig is egyedi, jellegzetes külsővel rendelkeztek, és a Microsoft mérnökei egyelőre nem változtattak a bevált recepten. Hogy ez jó ötlet volt-e vagy sem, azt majd az idő eldönti, de hajlunk arra, hogy a középkategóriában (ahova a 640-es pozícionálta a vállalat) nem a dizájn, hanem az ár/érték arány az elődleges szempont a felhasználók szemében. Ami persze csak akkor igaz, ha a dizájn is hozza azért az elvárható szintet – ez azonban eddig minden Lumia telefonról elmondható volt. Ezzel együtt is, mi egy kicsit kezdjük már unni a formatervet, amely évek óta szinte teljesen azonos, ráadásul minden termékkategóriában.

Vagyis a Microsoft Lumia is fekete előlappal és szép, színes, de műanyagból készült hátlappal rendelkezik, utóbbit pedig ezúttal is egybeépítették az oldallapokkal. A nálunk járt verzió kék színű volt, ez elöl-hátul fényes, tükröződő felülettel rendelkezik, a fekete modell viszont legalább hátul matt, így ott nem gyűjti az ujjlenyomatokat. A mobil nem túl vastag, viszont 5 colos kijelzője és az ennek a két oldalán lévő vastag káva miatt kézben tartva kicsit bumszlinak tűnik. A mobil ahhoz mindenképpen nagy, hogy egy kézzel is kényelmesen tudjuk kezelni. Egyébként a kijelző az előlap területének 67 százalékát foglalja el, míg ugyanez az adat az LG G3 esetében 75 százalék.

Az előlap tulajdonképpen semmi meglepetéssel nem szolgál, a kijelző feletti részen a bal sarokban az előlapi kamera kapott helyett, középen a Microsoft felirat és a beszélgetés során használatos hangszóró találhatók. Ezek között egy alig látható ablak mögött bújik meg a fénymérő szenzor és a közelségérzékelő, visszajelző LED viszont erre a telefonra nem került. Mint ahogyan fizikai gombok sincsenek, a telefon teljes mértékben a Windows Phone 8.1-ben lévő szoftveres gombokra támaszkodik.

Tulajdonképpen elég unalmasra sikerültek a Lumia 640 oldalai is. Főleg a bal, amely teljesen üres. Jobb oldalt a bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzó található – és sajnos más nincs is, mivel a Microsoft egy ideje már nem írja elő, hogy a fényképezőgéphez dedikált exponáló is feltétlenül tartozzék. A fülhallgató kimenet fentre, a microUSB port pedig lentre került; mi jobb szeretjük, ha mindkettő lent van, vagy esetleg pont fordított az elrendezés, mert az praktikusabb zenehallgatás és asztali töltés közben is.

A hátlap teljes egészében műanyagból van, és el is lehet távolítani. Ehhez elég bizarr módon úgy kell csinálni, mintha a hüvelykujjunkkal ki szeretnénk tolni a mobil közepét a hátlapról. Ez nemcsak rosszul hangzik, hanem a gyakorlatban is gyenge megoldást jelent, mivel a hátlap már pár eltávolítás után sem fog patent módon illeszkedni. A borítás alatt a cserélhető akku, a microSIM és a microSD foglalatok láthatók. A SIM foglalata mellett egy másik, letakart nyílás is látszik, mivel a 640-esből van olyan változat is, amelyik az LTE-adapter helyett egy második SIM foglalatot tartalmaz – ebből viszont kiderülhetett, hogy nálunk az LTE-s modell járt. A hátsó fertályon említésre méltó még a fő kamera valamint a hozzá tartozó LED-es villanó, illetve a kihangosító.

A készülék nem tartozik a kicsi mobilok közé: 141×72×8,8 mm-es, ami 5 colos képátlóhoz mindenképpen nagy. És a tömeg is emberes, a Lumia 640 145 grammot nyom.

Hozzászólások