- 2017. november 20., 08:00
A Synology folyamatosan fejleszti saját operációs rendszerét, a 6.2-es változat ismét érdekes újdonságokat hoz.
Hirdetés

Jelenleg a 6.1-es változat a legfrissebb stabil kiadás, de október óta a vállalkozó szellemű felhasználók már a 6.2-es verzió bétáját is tesztelhetik. Az új verzióban számos újdonág lesz, amelyek között ezúttal többségben vannak azok, amelyek inkább a kisvállalkozások számára lesznek hasznosak.

Mivel a NAS-ok elsődleges feladata az adattárolás, az újdonságok ismertetésénél is érdemes elsőként azt megnézni, hogy milyen fejlesztések történtek ezen a téren. A Tároláskezelőben megjelent egy új menüpont Tárolókészlet néven, amelynek elsődleges feladata az, hogy a meghajtók konfigurálásához és a tárhely menedzseléséhez kapcsolódó feladatokat egy jól áttekinthető felületen keresztül egyszerűbbé és kényelmesebbé tegye. A felület a RAID-tömbök és meghajtók kezelésére szolgáló menüket váltja le. A meghajtókhoz kapcsolódóan érdemes megemlíteni még azt is, hogy a NAS a háttérben folyamatosan ellenőrzi az adatok épségét – azokét az adatokét is, amelyeket nem vagy csak ritkán használunk, felfedve ezzel a rejtett meghibásodásokat.

Szintén a tároláshoz kapcsolódik, hogy az iSCSI-hoz köthető feladatokat ezentúl dedikált alkalmazás, az iSCSI Manager segítségével konfigurálhatjuk. A DSM 6.2-vel továbbá egy új típusú LUN is bevezetésre kerül, amely 46%-kal nagyobb adatátviteli sebességet ígér – nem kis részben az új, Btrfs fájlrendszer alkalmazásának köszönhetően. Az új típussal a pillanatképek elmentése és kezelése is gyorsabbá valamint egyszerűbbé válik.

Fenti változások elsősorban a kisvállalkozások számára hasznosak, csakúgy mint a megújult SHA-szolgáltatás. A Synology SHA egy nagyon érdekes megoldás, segítségével két NAS-t köthetünk össze, hogy ne csak a merevlemezek, hanem a NAS esetleges meghibásodása ellen is védekezhessünk. A két NAS közül az aktív szereplő szolgálja ki a hálózatot, ha viszont bármilyen zavar keletkezne (meghibásodik a NAS, újra kell építeni a tömböt, bővíteni kell a kapacitást, stb.), akkor az SHA passzív szereplője veszi át a gyeplőt; vagyis az SHA segítségével egy olyan költséghatékony rendszert építhetünk, amelynek rendelkezésre állása csaknem 100%-os. A DSM 6.2 legfontosabb újdonsága SHA fronton a gyors konfiguráció és használatba vétel. Valamint sikerült megoldani azt is, hogy az alkalmazások frissítésekor ne kelljen minden alkalommal újraindítani a NAS-t.

A NAS-ok fontos feladata az adatok tárolása mellett az is, hogy az információkat védjék az illetéktelen hozzáféréstől. A DiskStation 6.2 újdonsága, hogy a rendszer a belépési kísérleteknél már alapszintű viselkedésmintákat is nézi; a szokatlan próbálkozásoknál pedig értesítést is küld a rendszergazda számára olyan információkkal, mint például a belépési kísérletnél használt IP-cím vagy felhasználói azonosító. A nagyobb biztonságot és a rugalmas konfiguráció lehetőségét szolgálja még, hogy a DSM 6.2-ben többféle szintű TLS/SSL tanúsítványt is létre lehet hozni, így a különféle hálózatokhoz más és más jogosultságok rendelhetők.

A DiskStation Manager 6.2 béta verziója október óta elérhető, a végleges változat kiadása várhatóan jövő éve elejére készül el.

Ez is érdekelhet
2023. október 2., 17:00