- 2018. április 23., 14:00
Túl drága, ezért nem fogy úgy mint kellene. Az Apple nem is fogja benntartani a körforgásban. Vajon ezért?

Elemzők már az év eleje óta mondogatják, hogy az iPhone X nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért az Apple gyorsan kivezetheti; ez persze nem azt jelenti, hogy a telefont senki nem akarja megvenni, de a kereslet elmarad a várakozásoktól, így a cupertinoi gyártónak minden bizonnyal már most nagyobb készlet van belőle raktáron, mint amennyi el fog fogyni belőle. A feltételezést erősíti, hogy a TSMC módosította bevételi előrejelzését, amely most már a korábban megadott sáv alsó részéhez van nagyon közel. Neil Campling, a Mirabaud Securities nevű cég elemzője tüzetesen is megvizsgálta a TSMC jelenlegi helyzetét, így kiderült, hogy a borús hangulat minden valószínűség szerint azzal van összefüggésben, hogy a vállalatnál a túltermelési szint soha nem látott méretűre nőtt. Ennek elsősorban az az oka, hogy az Apple nagyon sok olyan chipet, amely az iPhone X-hez készült (volna), nem vesz meg.

Ebből arra következtethetünk, hogy a már legyártott telefonokat még ki szeretné szórni az Apple, viszont szinte teljesen biztos, hogy amikor a következő generáció megjelenik, akkor ez a típus már nem lesz elérhető. Ennek egyébként valószínűleg nemcsak ahhoz van köze, hogy az iPhone X már túl drága lett, és ezért a felhasználók nem keresik annyira. A döntésben az is fontos szerepet játszhat, hogy az Apple szeptemberben egy új csúcsmodellt fog piacra dobni, és nyilvánvalóan nem akarja, hogy azok a vásárlók akik bármennyi pénzt hajlandók mobilra költeni, a 2018-as modell helyett esetleg egy iPhone X-et válasszanak.

Főleg hogy a legutóbb felszínre került pletykák szerint idén már az X szériából lesz két típus (iPhone XS és XS Plus), és a „sima”, 9-es változat fog egyedül maradni. Vagyis az Apple nem úgy próbálja megoldani a „nem fogy a drága telefon” problémát, hogy csökkenti az árat, hanem úgy, hogy még drágább mobilokat készít, a házon belüli alternatívákat pedig eltakarítja az útból.

Hozzászólások