- 2018. június 7., 13:00
Az Apple bemutatta az iOS 12-t, és közben jól meg is trollkodta a Google-t. Mellesleg teljes joggal.

Valószínűleg egy kicsit elege lehet már az Apple-nek abból, hogy mindenki az ő termékeit akarja legyőzni (vagy másolni). És tényleg; amikor egy telefongyártó bemutatja androidos csúcskészülékét, akkor a prezentációban visszatérő elem az iPhone-nal való összehasonlítás. Ezért aztán az Apple-nél úgy érezhették, hogy itt az ideje visszaadni a kölcsönt; a WWDC-n, az iOS 12 hivatalos bemutatója során pedig sor is került erre a „gesztusra”. Ráadásul nem is akárhogyan; az Apple egyetlen adattal nemcsak az Androidot fejlesztő Google-nek, hanem az összes telefongyártó konkurensének odamondott.

Mégpedig azzal, hogy bemutatta, hogy a használatban lévő iPhone-ok és androidos készülékek hány százalékán fut a legfrissebb rendszer. Az eredményt persze sejthetjük, de a különbség tényleg megdöbbentő: amíg az Apple esetében a telefonok 80 százaléka használja az iOS aktuális változatát, addig az Androidnál valójában még az 1 százalékot sem éri el ez az arány. Az Apple viszont nagyvonalú volt, mert nem a friss 8.1-es változat, hanem a 8.0 és a 8.1 együttes penetrációját mérte, de még ez is csak 5,7 százalékos részesedést jelent.

Ez még akkor is nagyon nagy különbség, ha összehasonlíthatatlanul több androidos készüléktípus van piacon. A problémát egyébként a Google is felismerte már, de mindeddig nem talált olyan eszközt, amivel hatékonyan tudná motiválni a gyártókat a korábbi telefonok gondozására. A Project Treble keretén belül éppen ezért a Google részben saját hatáskörbe vonta a fejlesztéseket; a 8.0-s és későbbi változatoknál a rendszer magja a gyártói változtatásoktól függetlenül frissíthető. Azonban ezzel csak akkor lehet majd érezhetően javítani a tényleg siralmas helyzeten, ha a 8.0-s és későbbi Android végre elterjed.

Címkék
Hozzászólások