- 2018. június 29., 11:00
2011 óta zajlott az a szabadalmi per, amelyben az Apple vádolta meg riválisát. Megegyezés született.
Hirdetés

És talán mondhatjuk, hogy szerencsére, mivel a bírósági ügy már a legfelsőbb szintre jutott, de mégsem hozott eddig eredményt. A két vállalat most levélben közölte a hatóságokkal, hogy megegyezést kötöttek, ezért kérik a per megszüntetését. Hogy a felek pontosan miben állapodtak meg, az nem ismert (kérdés, hogy az Apple vagy a Samsung később nyilvánosságra hoznak-e részleteket, vagy szivárog-e ki valamilyen információ), de tekintettel arra, hogy a színfalak mögött az Apple és a Samsung komoly üzleti partnerek (utóbbi gyárt nagyon sok részegységet az iPhone-hoz), valószínűleg nem volt nehéz olyan konstrukciót találni, ami mindenki számára megfelelőnek bizonyult.

A pert eredetileg az Apple indította, mert a vállalat álláspontja szerint a Samsung több dizájnbeli és funkcióbeli másolással szabadalmakat sértett. Valójában azonban a tét nem néhány milliárd dollár volt, hanem az, hogy az Apple egyeduralkodóvá tud-e válni a mobiltelefonok piacán: a két vállalat akkor együttesen bőven a piac 50 százalékát birtokolták. Mára – főleg a kínai cégek térnyerése, elsősorban a Huawei megerősödése miatt – a 40 százalékot sem érik el.

Viszont a jogi hercehurca elég szövevényes lett, mert több helyszínen is folyt párhuzamosan, ráadásul az eredeti pert követően a Samsung később viszontkeresetet adott be, és nagyon úgy tűnt, hogy végeláthatatlan pereskedés indul. Közben születtek részítéletek is, amelyek nyomán a koreai gyártó milliárdos nagyságrendű kártérítést fizetett az Apple-nek – de ahogyan egy korábbi cikkünkben írtuk, ez aprópénz volt a mobil divíziónak cserébe azért, hogy a piacvezető pozíció egy pillanatra se kerüljön veszélybe.

Ezek is érdekelhetnek

2012. augusztus 23., 12:00
Hozzászólások