- 2018. július 27., 14:00
Egy nap alatt közel 19 százalékot esett a részvények árfolyama, a vállalat értéke 119 milliárd dollárral csökkent.
Hirdetés

Mégiscsak volt valami hatása a Facebookra a Cambridge Analytica botránynak; a korábban becsült adatok alapján még arra következtettek a szakértők, hogy a közösségi szolgáltató lerázza magáról a hirtelen jött terhet és minden megy tovább, a második negyedéves jelentést követően azonban hatalmasat esett a vállalat részvényeinek árfolyama. Az nem valószínű, hogy a Facebook ezzel lejtőre került volna, de tény, hogy sokat kell küzdenie a következő hónapokban, ha azt szeretné, hogy a helyzet normalizálódjon. Legutóbb márciusban, a Cambridge Analytica botrány kirobbanása után esett nagyot az árfolyam, 185 dollárról 159 dollárra pár napon belül. Viszont a korrekció is gyorsan jött, hét héttel később már ismét 185 dollár volt az árfolyam, azóta pedig többször rekordot döntött; volt olyan nap, amikor 218 dollárnál is többet adtak a vállalat részvényeinél. Tegnapelőtt, a mélyrepülést megelőzően 217,5 dolláron zártak a részvények, a tegnapi nap során viszont az árfolyam majd’ 20 százalékot esett, a kereskedést 176,26 dolláron fejezték be. Ez azt jelenti, hogy a Facebook (elméleti) értéket egyetlen nap alatt 119 milliárd dollárral csökkent – ilyenre eddig még sosem volt példa!

A befektetők bizalma a második negyedéves jelentés miatt ingott meg, legnagyobb részben valószínűleg azért, mert a Facebook minden fontos mutatónál gyengébb adatokat közölt a vártnál: a 13,03 milliárd dolláros árbevétel például 3 százalékkal alacsonyabb lett, és a felhasználói bázis sem nő olyan mértékben, mint ahogyan azt a vezetés a tervek alapján szerette volna. A befektetők ugyanakkor sajátosan értelmezik a számokat, jelen esetben valószínűleg inkább azt kérdőjelezik meg, hogy az eddigi növekedés valóban organikus volt-e, nem pedig mesterségesen felpumpált számokkal adta el magát a vállalat.

Az elemzők abban viszont egyetértenek, hogy a Facebook részvényei ezúttal sem fognak sokat szenvedni: a célárak többsége alapján a szakemberek azt várják, hogy az árfolyam az év végére 235 és 290 dollár között alakul majd.

Ezek is érdekelhetnek

2011. március 10., 12:00
2014. november 28., 11:00
Hozzászólások