- 2019. május 28., 11:00
ScreenPad újragondolva. Vagy Apple Touch Bar újragondolva? Igazából mindegy, ha a végeredmény ilyen!
Hirdetés

Az ASUS-nak nagyon bejött a dupla kijelzős dizájn, mert a Computexen nemcsak a ScreenPadot fejlesztette tovább, hanem bejelentett egy új sorozatot is, ZenBook Duo néven – amelynek különlegessége, hogy tagjai dupla kijelzőt kapnak, egy kis csavarral. A ZenBook Duók második kijelzője ugyanis, amely egyben a touchpad is, a billentyűzet feletti részre költözött, szélessége pedig megnőtt, hogy pontosan olyan széles legyen, mint a fő kijelző.

A méretéből adódóan ScreenPad Plusnak elnevezett másodlagos panel az alapkoncepción nem változtatott, tehát ugyanarra lehet használni, mint a ScreenPadot vagy a ScreenPad 2.0-t – viszont, szintén a méretből adódóan, sokkal több benne a lehetőség. Másodlagos kijelzőként használva például sokkal több hasznos infó fér el rajta (három appot is egymás mellé lehet tenni például rajta), és az olvashatóság is nagyságrendekkel jobb. Emellett arra is van lehetőség, hogy a felületét a notebook „rendes” kijelzőjével kombinálva használjuk. Újdonság viszont, hogy a felület stylust is támogat, tehát akár tollal is lehet rá rajzolni.

De nyilván igazán jól akkor lehet majd használni a ScreenPad Plust, ha lesznek olyan alkalmazások, amelyek szintén kihasználják az előnyeit: gondoljunk csak bele, mennyivel egyszerűbb mondjuk a képszerkesztés, ha az összes gyakran használt funkciókhoz kitehetünk parancsikont!

Ennek ellenére maradt a tapipad is, ám összement és a jobb alsó sarokban, a billetnyűzet mellett találtak neki helyet. A sima változatban a tapipad is sima, a Pro verzióban viszont numerikus billentyűzetként is működik.

A gépek a ScreenPad Plus és a miatta átrendezett billentyűzet-tapipad kombó miatt cseppet sem nyújt megszokott látványt, de a kijelző és a vékony kávája vagy maga a gép összecsukott állapotban nem különbözik más ZenBook gépektől. Viszont mivel a billentyűzet teljesen „lecsúszott”, az ASUS egy csuklótámaszt is ad a ZenBook Duók mellé, hogy a gépelés kényelmes legyen.

Ha lehet ilyet mondani, akkor a mainstream változat a ZenBook Duo lesz, amelyet Core i7 processzorral, 16 GB RAM-mal, SSD-vel és NVIDIA MX250-es GPU-val szállít majd az ASUS. Ebben a gépben 14 colos, 1920×1080 pixeles IPS LCD és 12,6 colos, 1920×550 pixeles ScreenPad Plus lesz. A ZenBook Pro Duo viszont (bár hivatalos ára még nincs) a pénz nem számít kategóriában indul majd, hiszen Core i9-es CPU, 32 GB RAM, 1 TB-os SSD, GeForce RTX2060-as GPU és 15 colos, 4K-s OLED-kijelző lesz benne, 14 colos 3840×1100 pixeles ScreenPad Plusszal.

Az ASUS azt egyelőre nem árulta el, hogy a gépeket mikortól lehet majd megvásárolni, de ha a vállalat tartja a korábbi évek gyakorlatát, akkor nyár végi startra lehet számítani.

Címkék